Nav-kontoret i Vennesla har åpningstid fra klokka 10 hver dag, men har fra mandag 9. desember holdt døra stengt til klokka 12. Lederen på Vennesla-kontoret, Rolf Velle, skylder på dårlig tid og en gruppe som trenger hjelp snart, når de nå reduserer åpningstiden.

– Vi fokuserer på en gruppe som har arbeidsavklaringspenger, men som etter februar neste år ikke lenger har krav på det, sier Velle.

– Klientgruppen dette gjelder er i god yrkesaktiv alder, mellom 30 og 40 år, og har ikke vært i arbeid på lang tid, sier Velle. De trenger tett oppfølging til alt fra å finne en jobb og koble til bedrifter, til intervjutrening.

– Åpningstidene er allerede dårlige

Alexander Etsy Jensen (Frp) i formannskapet sier det er viktig at alle brukere får like gode tjenester fra Nav og synes at åpningstidene allerede er for dårlige.

– Jeg synes åpningstiden blir redusert mye, jeg håper den som har tatt den beslutningen har tenkt seg nøye om, sier Jensen.

Celina Hagen, leder i Vennesla KrF, sier at det er veldig viktig å få folk ut i jobb og tror den midlertidige løsningen vil fungere helt fint.

Bør gå bra

Nina Jentoft, forsker ved Universitetet i Agder, tror ikke redusert åpningstid vil være noe stort problem.

– Hvis det er et slikt press på saksbehandlerne, så synes jeg det er viktig å få disse menneskene ut i arbeid før de mister arbeidsavklaringspengene, sier Jentoft.

Hun sier at så lenge dette kun er på kort sikt, burde det gå bra, selv om hun har stor forståelse for andre som bruker Nav og som nå mulig må vente litt lenger enn normalt på tjenester.

– Jeg vet på grunnlag av forskning at mange av saksbehandlerne på NAV er overarbeidet, da syns jeg denne klientgruppen er viktig å prioritere, sier forskeren.

Støtte sentralt

Så lenge tilgjengeligheten til Nav-kontorene er god nok vil ikke Nav sentralt legge seg opp i åpningstiden i Vennesla.

– Vi må behandle disse sakene før 1. mars, og det kan være nødvendig å gjøre grep som i Vennesla, sier tjenestedirektør i Nav sentralt, Bjørn Gudbjørgsrud.

Rolf Velle sier at begrensningene ikke kommer til å gå utover andre brukere eller få negative konsekvenser for noen. Han mener at internettsiden og telefon sammen med åpningstiden fra 12 til 15 vil være nok for alle.