KRISTIANSAND: – Tallene er store, men antallet overrasker ikke oss som arbeider med dette til daglig. Mindreårige i institusjoner dominerer statistikken, men det er også en del foreldre som melder barna sine savnet.

Det sier Sylwia Obuchowicz som arbeider ved barnevernsvakta i Kristiansand. Hun har hovedansvaret for den landsdekkende alarmtelefonen for barn og unge. Politiet i landsdelen har i perioden 1. januar til 19. mars i år blitt varslet om at 79 mindreårige hadde uteblitt fra institusjoner i til sammen 200 ganger. I samme periode er det i politiets operasjonslogg registrert at 28 mindreårige ble meldt savnet i til sammen 33 ganger fra hjem eller fosterfamilie.

– Jeg har inntrykk av at det kan være en liten overvekt av jenter som blir meldt savnet. Det kan henge sammen at jenter oftere vanker sammen med eldre gutter, men også at foreldre er raskere med å melde ifra når jenter forsvinner. Vi mottar normalt flest henvendelser i helger, og erfaringer fra tidligere år har vist at tallene vil øke i påskeuka når mange har fri og det holdes en del fester. Også i sommermånedene bruker tallene på mindreårige på rømmen å stige, sier Sylwia Obuchowicz.

Dagens unge bruker mobil og data til å skaffe seg oversikt over hvor det er fester, og kan raskt komme i kontakt med personer som bor langt fra der de bor selv.

Nesten daglig

Leder Hans Martin Skovly ved forebyggende avsnitt i Agder politidistrikt sier at de nesten daglig får meldinger om uteblivelser av mindreårige. Han beskriver imidlertid situasjonen som betydelig roligere enn i 2010, da politiet på Agder opplevde at en hard kjerne av mindreårige som rømte fra institusjoner stjal biler og begikk ran.

– En av årsakene til at tallene er så høye er at vi på Sørlandet har et stort antall både private og offentlige barnevernsinstitusjoner. Mens noen av de unge rømmer gang på gang, er det viktig å huske at andre som bor på institusjoner aldri rømmer og klarer seg fint, sier Hans Martin Skovly.

Politiet er spesielt bekymret for en hard kjerne av ungdommer som rømmer ofte, og som det ser ut til å være vanskelig å hjelpe. Flere av dem begår mange lovbrudd og oppsøker svært belastende miljøer. Terskelen for å prøve ut nye og tunge narkotiske stoffer ser, ifølge Hans Martin Skovly, også ut til å være lav.

Håndteres ulikt

– Når en 12-åring uteblir aksjoneres det gjerne umiddelbart, mens politiet gjerne avventer det litt når en 17-åring for første gang ikke kommet hjem til avtalt tid. Hvert tilfelle blir imidlertid vurdert individuelt. Dersom ungdommen har forlatt hjemmet i sinne etter en opprivende krangel eller har en forhistorie med rus eller psykiske problemer, kan det være grunner for å ta det mer alvorlig, sier Sylwia Obuchowicz.

I enkelte tilfeller kan det også være situasjoner i hjemmet som gjør at den mindreårige har rømt. Da blir gjerne barnevernet koblet inn.

Bruker Facebook

På Facebook dukker det regelmessig opp etterlysninger etter barn og ungdom som har forsvunnet. Det finnes også rene sider eller grupper der opplysninger om savnede personer legges ut.

– Facebook kan være en effektiv måte å søke etter savnede på, og forelde er ikke bundet av taushetsplikt, sier Hans Martin Skovly.

Sylwia Obuchowicz mener også det kan være effektivt å lete etter opplysninger om hvor barna deres kan ha tatt veien på Facebook. Det kan være en idé å lete på åpne Facebook-sider som tilhører den savnedes vennekrets.

– Ikke fengsel

Regiondirektør Ellen Ølness Nadim i Bufetat sør som omfatter Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud, sier de har gode rutiner for hva de skal gjøre når ungdom rømmer fra institusjon eller familiehjem.

– Det første vi gjør når noen har uteblitt er å iverksette en grundig leting. Deretter kontaktes familie, kommune og ved behov politiet, sier Ellen Ølness Nadim.

Det hender at ungdom i barnevernet kan bli tvangsplassert i institusjoner eller fosterfamilie mot sin vilje. Da er det etter regiondirektøren ikke unaturlig at noen prøver å rømme. Hun sier det er viktig å huske at barnevernsinstitusjonene ikke er eller skal være noe fengsel.

Råd til foreldre

Sylwia Obuchowicz har følgende råd til foreldre som opplever at barnet deres har rømt eller unnlatt å komme hjem innen rimelig tid:

Meld ifra til politiet og barnevernsvakta og be om råd.

Gi politiet et bilde av den savnede jenta eller gutten.

Ring til den savnede fra en lånt telefon, dersom hun/han ikke tar mobilen fra kjent nummer.

Prøv å finne ut hvem den unge var sammen med i forkant og kontakt disse.

Ring rundt til venner av den savnede, og sjekk eventuelt om noen i vennekretsen har lagt ut aktuelle opplysninger på åpne sider på Facebook eller lignende.

Let selv aktivt i ungdommens vennekrets, og oppsøk steder der hun eller han kan tenkes å være.

Tilby deg i forkant å hente og bringe de unge når de skal ut. På den måten blir en kjent med vennene, og ved behov senere kan det være lettere komme i kontakt med dem.