KRISTIANSAND: – Hos oss har vi aldri hatt så lav pris på smågodt som vi har nå, sier butikksjef Terje Gundersen på Coop Extra på Lund.

I en radius på noen hundre meter har fem butikker i Industrigata og Stadionveien tilbud på smågodt. Tilbudsskiltene står tett og viser priser som varier fra 5,90 hos Rema og Coop Extra – til 7,90 på Ica Maxi.

– Hver påske er det konkurranse på priser på en del produkter som settes kraftig ned i pris og smågodt er en av dem. Prisene er jo satt ned for å lokke folk til butikken det gjelder. Nå håper vi at folk kommer hit, sier Gundersen.

LAV PRIS: Hos Rema 1000 på Lund selges smågodt nå til under halv pris. Smågodtet selges for 5,90 også hos Coop Extra på andre siden av gaten. Foto: Birgitte Vaksdal

I fjor solgte butikken mellom 700 og 800 kilo smågodt.– Smågodt er en viktig del for butikker og nå regner vi med økt salg, sier butikksjefen.

Måtte redusere ytterligere

På andre siden av gaten holder Rema 1000 til. Her måtte prisene på smågodt settes ned fra 6,49, som var den ordinære kampanjeprisen denne påsken – til 5,90. – Vi har en filosofi om å alltid være billigst, så med en gang noen setter ned prisen setter vi ned tilsvarende eller billigere, sier kjøpmann Leif Schellhorn hos Rema 1000 Lund.

Rema 1000 har en treukerskampanje med tilbud på smågodt, og på Lund håper kjøpmann Schellhorn at de skal selge ca. tre tonn smågodt denne perioden.

– Bakgrunnen for kampanjen er jo at folk skal fylle påskeeggene. Slik pleier det å være hvert år, sier Schellhorn.

Han mener matsituasjonen de siste ukene har vært helt ville.

– De siste ukene har vi sett at priser endrer seg daglig, og det går kun nedover. For forbrukerne er dette kjempebra. For Rema er det helt greit, vi er der vi skal være. De gjør en god jobb, dem som styrer dette.

Sunt med konkurranse

LOKKER KUNDER: Europris frykter ikke konkurransen fra matvarekjedene. – Vi er best på smågodt, sier franchisetaker Rolf-Tore Eide. Foto: Birgitte Vaksdal

Europris har lenge hatt lavest pris på smågodt. I flere år har prisen vært 6,99 per hekto hver lørdag, og i forbindelse med påsken er dette fastpris til etter høytiden.At matvarebutikkene på Lund nå har satt ned prisene på smågodt skremmer ikke franchisetaker Rolf-Tore Eide hos Europris.

– Vi kriger ikke med dem, det er de som kriger med oss. Det skal de få lov til. Vi frykter ikke konkurranse for det er bare sunt, sier Eide.

Han er ikke redd for at kundene skal svikte dem selv om noen av konkurrentene har lavere pris.

– Se på utvalget, så ser du at vi er best på smågodt. Det har bestandig vært vårt mål å være best, og dette har vi vanvittig mange kunder på. Vi slår de andre på utvalg og kvalitet, slår han fast.

– Lov å kose seg i påsken

– Akkurat nå er det påsketid, og da er det også en del påskeegg som skal fylles. Er disse kampanjene knyttet til dette, så tenker jeg at det ikke er noen stor krise. I høytider som jul og påske er det lov å kose seg, sier Nina Cecilie Øverby, professor i ernæring ved Universitetet i Agder.

– Men generelt er det ikke heldig at godteri er billig. Da kjøper man mer og spiser også mer.

Hun viser til forskning der det kommer frem at man spiser det man har kjøpt, selv om man kanskje hadde tenkt å spare.

– Det viser seg at man ikke klarer å la godteriet ligge i skuffen, selv om man hadde tenkt å ha det over lang tid. Det blir spist opp, sier Øverby.