geysir1.jpg Foto: Jon Anders Møllen
OVERSVØMMELSE: Vannlekkasjen har satt sitt preg på denne hagen. Foto: Jon Anders Møllen
stoppet-2.jpg Foto: Vegard Nekstad
stoppet-1.jpg Foto: Vegard Nekstad

KRISTIANSAND: — Det ser jo voldsomt ut når spruten står så høyt opp i lufta, men samtidig er det en indikasjon på at bruddet er lite. Er ledningen brutt tvert av, så flommer vannet bare ut i veien, sier Gunnar Vestøl, fagleder for vann i Kristiansand kommune.

Mindre ledning

SPREKK: Her kan man se vannspruten stå ut av sprekken. Foto: Jon Anders Møllen

Det var lørdag morgen at forbipasserende bilister oppdaget den spektakulære vannstråle som stod flere titallls meter opp i lufta ved Kjos bedehus.Ingeniørvesenets folk trakk et lettelsens sukk da det viste seg at det ikke dreide seg om hovedvannledningen fra Rosselandsvannet.

— Det dreier seg om en mindre, lokal ledning. Men det er stort trykk. Mellom 8,5 og 9 bar. Da står strålen høyt til værs, sier Vestøl.

Den sprukne ledningen er en såkalt støpegods-ledning på 200 millimeter i diameter. Ifølge Vestøl er arbeidet med å fikse skaden godt i gang.

— Heldigvis er dette et område med mange ventiler. Dermed blir svært få abonnenter berørt. Etter det jeg har fått opplyst, dreier det seg om to - tre hustander, sier Vestøl.

Ikke kritisk

geysir1.jpg Foto: Jon Anders Møllen

Han tror heller ingen andre abonnenter blir berørt med brunt vann eller lignende.— Ettersom det var snakk om en liten sprekk, har man ikke mistet trykket i ledningsnettet. Det er da det blir kritisk, sier Vestøl.

Årsaken til ledningsbruddet, er trolig væromslaget fra minusgrader til plussgrader.

— Det er en vanlig årsak til at slike ting skjer. Bakken beveger seg ofte litt når tempraturen endrer seg. Da kan det slå sprekker i rør, sier Vestøl.