RETTEN: Lagmannsretten som skal utmåle straffen for den rumenske tiggeren som stod bak overfallsvoldtekten. Fra venstre: Sally Louise Huseth Vennesland, Jan Anker Hestås, de tre lagdommerne Anders Bahr, Espen Ødegaard og Øyvind Smukkestad, Bjørn Myklestad og Ingrid Olsen.

15-åringen har hele tiden benektet at han voldtok den unge jenta natt til 3. august. Den unge sigøyneren ga en rekke ulike forklaringer til politiet og tingretten om hva som skjedde.

Hans forklaringer ble betegnet som ikke troverdige av tingretten. Etter at han ble dømt til fem års fengsel, anket rumeneren over straffeutmålingen. Han anket ikke over tingrettens avgjørelse om skyld.

Tilstod

I går svarte han på oppfordring fra sin forsvarer, advokat Knut Henning Larsen, at han erkjente å ha gjennomført overfallsvoldtekten. Det var et svar som advokaten ønsket å få fram fordi en tilståelse kan bidra til at straffen blir redusert, noe aktor, statsadvokat Hilde Sakariassen, ba retten se bort fra.

— Han har ikke anket over skyldspørsmålet, og det blir helt feil å trekke fram en erkjennelse nå, sa statsadvokaten. Da dommer Espen Ødegaard brakte fram tilståelsen som et element som kan bidra til å redusere skadeomfanget for den unge jenta som ble utsatt for vold og voldtekt, aksepterte statsadvokaten at det kan ha betydning for henne, men ikke for straffeutmålingen.

Advokat Knut Henning Larsen steppet inn som ny forsvarer på kort varsel. Han fikk forespørsel fra lagmannsretten torsdag ettermiddag, etter at den oppnevnte forsvareren, advokat Abdelilah Saeme, måtte trekke seg.

Da saken skulle til behandling i lagmannsretten for et par uker siden, og ble utsatt, hadde rumeneren advokat Sveinung Søndervik Johnsen som forsvarer. Bakgrunnen for utsettelsen var at den tiltalte ikke hadde verge til stede i retten.

I går møtte advokat Thor Erik Andersen som oppnevnt verge. Dermed kunne saken formelt sett komme til behandling og avgjørelse.

For streng straff

Advokat Knut Henning Larsen var opptatt av at straffen som rumeneren fikk i tingretten, var altfor streng. Av straffen på fem år ble to og et halvt år gjort betinget.

Larsen mente at en straff på fire år, derav tre års betinget, var mer riktig. Han begrunnet dette med rettspraksis, og ikke minst at det dreide seg om en gutt som nå bare er 15 1/2 år gammel. Hans foreldre er dratt tilbake til Romania, og han er uten familie og kontakter i Norge.

— Han kan ikke lese, han kan ikke skrive, han blir utsatt for fornærmelser fra medfanger i fengslet, og har gjort selvmordforsøk og har flere tilfeller av selvskading. Alt dette tilsier en kort ubetinget straff, sa advokat Larsen.

Statsadvokat Hilde Sakariassen var enig med aktor i at det var mange momenter som tilsa at en stor del av straffen blir gjort betinget, men mente at tingretten hadde dømt gutten til en passende straff og at anken derfor burde avvises. Aktor viste til overfallsvoldtektens alvorlighet.

Sterkt preget voldtektsoffer

Den unge kvinnen som ble utsatt for overfallsvoldtekten vedSjøhuset, er sterkt preget av det som skjedde.

Da hun møtte som vitne i tingretten i november, var det tovenninner som fysisk og psykisk støttet henne i og utenfor rettslokalet. Senerehar den psykiske situasjonen for kvinnen blitt sterkt forverret, og hun harvært innlagt på psykiatrisk sykehus siden desember i fjor. Dette ble opplystunder ankeforhandlingen i Agder lagmannsrett i går.

Den unge kvinnen ble av tingretten tilkjent enoppreisningserstatning på 175.000 kroner. Tingretten konstaterte at den ungekvinnen har fått omfattende ettervirkninger. Statsadvokat Hilde Sakariassenminnet i retten i går om at en overfallsvoldtekt er en av de alvorligsteforbrytelser og integritetskrenkelser som fysisk og psykisk gjøres mot etmenneske.

— Livskvaliteten blir betydelig redusert for folksom blir utsatt for denne typen forbrytelser, sa statsadvokaten.

Dom i saken faller mandag.