19. oktober i fjor deltok tolv norske politidistrikt i en internasjonal aksjon mot overgrepsbilder på nett. To av de 18 som ble siktet bor i Vest-Agder. Til sammen var de i besittelse av 550.000 bilder og 22.000 filmer.

— Det ene beslaget er det største som er gjort i Agder noensinne. Det er ikke det største som er gjort i Norge, men det er et stort beslag også i nasjonal målestokk, sier avdelingsleder for grov vold og seksuelle overgrep i Agder politidistrikt, Magne Storaker.

En stor del av etterforskningen har gått ut på å analysere og kategorisere alle bildene og filmene.

— Hvor lang tid har dette tatt?

— Det jobbes ikke kontinuerlig med materialet, men vi snakker om uker, sier Storaker.

ANALYSE: John Nomedal har analysert store mengder overgrepsmateriale i forbindelse med operasjon Icarus. Han er glad for at det ikke er den eneste oppgaven han har i politiet. - Å sette seg ned med en større økonomisak kan være en svært velkommen avveksling. Foto: Torstein Øen

En påkjenningAnalysearbeidet gjøres ved krimteknisk avdeling og mye av John Nomedal. Han er utdannet ingeniør, men nå ansatt som seniorkonsulent i Agder-politiet.

— Politiet ønsket en sivilt ansatt som utelukkende jobber med data og telefoni, uten å bli forstyrret av andre krimtekniske oppgaver, sier Nomedal.

Han erkjenner at det kan være en påkjenning å tilbringe flere timer med å analysere dokumenterte overgrep mot barn, noen så unge som ett og to år.

— Det går an å skjerme seg noe. Når jeg analyserer videoer pleier jeg å skru av lyden. Det er heller ikke nødvendig å se gjennom hele. I løpet av de første sekundene blir det raskt klart hva det dreier seg om.

Nomedal, som er ansatt ved Felles kriminalenhet, jobber ikke kun med overgrepsmateriale, men også med blant annet økonomi- og narkotikasaker.

Gamle overgrep

Store deler av overgrepsmateriale som beslaglegges er ofte kjent fra før og har sirkulert på nett i flere år.

— Vi har muligheten til å gjøre automatiske søk, som identifiserer bilder som er kjent fra før. Det kan lette arbeidsmengden noe, men en stor del må vi fremdeles gå gjennom bilde for bilde, sier Nomedal.

En del bilder er ofte i en gråsone for hva som er lovlig eller ulovlig.

— Noe av materialet kan fremstå som reelle overgrep, uten at det er det. Personene som er avbildet kan også gi inntrykk av å være mindreårige, mens de egentlig er over 18 år, sier Storaker.- Mitt inntrykk er at en god del materiale som stammer fra Øst-Europa viser reelle overgrep, sier Nomedal.

Ekstrem aktivitet

Magne Storaker sier mengden av overgrepsmateriale på nett virker uendelig.

— Det er en ekstrem aktivitet. Med uendelig lagringskapasitet og stor bredbåndshastighet kan du laste ned store mengder. Før tok det flere timer å laste ned en film, nå tar det kun noen minutter, sier Storaker.

Felles for Agder-mennene, samt andre som ble tatt i aksjonen, var at de hadde brukt et fildelingsprogram. Her har de delt bilder og filmer med andre fra hele verden.

— En sak som i utgangspunktet kan virke liten, kan vise seg å bli svært omfattende. For noen år siden etterforsket vi en voldtekt på Evje. Til slutt satt vi igjen med 40-50 overgrep som mannen hadde begått over hele landet, sier Storaker.

Hevder pc-en er hacket

De to mennene som ble pågrepet i oktober har begge erkjent besittelse av overgrepsmateriale.

— Det er vanskelig å nekte når vi kan legge frem dokumentasjon. Noen hevder likevel at andre har vært inne på pc-en eller at de har blitt hacket. Det kan vi ikke utelukke, så da blir det opp til oss å bevise om dette stemmer eller ikke, sier Storaker.

— Hva sier folk om hvorfor de har lastet ned slikt materiale?

— Det er seksuell tilfredsstillelse.

— Reflekterer de noe rundt hva ofrene utsettes for i produksjonen av disse bildene?

— Jeg vil ikke gå noe særlig inn på hva de sier. Det dreier seg om ulike mennesker og hva de som foregår i hodene deres overlater jeg til psykologene å mene noe om, sier Storaker.