POSTKASSE: Wenche Flaa Eieland på Tillarknappen på Engesland. Også på denne toppen, 357 meter over havet, finnes det postkasse med toppturbok og klippetang. Foto: PRIVAT
TOPPDAMER: Anne Mette Hope, Wenche Flaa Eieland, Bippa Løland og Kari Nyhaven vil ha flere med på tur i Birkenes. Foto: PRIVAT

BIRKENES: Folkehelsa i kulturkommunen Birkenes går nye veier for å få sofagrisene ut i naturen. På kulturkontoret kan du kjøpe klippekort på god form.

Det høres enkelt ut, men betingelsen for å få t-skjorte eller genser i tillegg er at du bruker klippekortet. Og da må du ut av sofaen og slite litt.

— Vi har lagt ut klippetenger på alle de 13 toppene vi har på turkartet. De som går til minst 12 av toppene får en t-skjorte eller genser som premie. Dette blir eksklusive t-skjorter med påskrift som viser at du er en av de ivrige. Det skal være stas å bære en slik t-skjorte, sier kulturleder Wenche Flaa Eieland.

- Men er det virkelig en topp for enhver kropp i Birkenes?

Ja, mener ildsjelene bak opplegget. På Senetoppen får sofagrisen en kort vei til toppen.

— Stien er 600 meter lang og toppen ligger bare 85 meter over havet. Morhommer er også grei for de fleste. Men vi har også mer utfordrende topper der du må klatre og holde deg fast i tau, sier fysioterapeut Morten Skretteberg.

Skretteberg representerer Herefoss idrettslag, som er medarrangør av toppturene. De andre er Birkenes idrettslag, Gry idrettslag og Birkenes kommune.

— I fjor skrev 8.000 turgåere seg inn i bøkene vi la ut på toppene. Det er tidenes rekord. Men vi skal slå den rekorden i år. En av årsakene til at vi nå lokker med t-skjorter er å få flere til å bestige flere topper. I fjor gikk mange til den samme toppen flere ganger, forteller Eieland.

Hun oppfordrer alle til å gå toppturer og utforske naturen i Birkenes. Mange har allerede begynt årets toppvandring og boka på Skaftåsen er allerede utskrevet.

— Det er helse i hver topp. Det er ikke bare bra for kroppen, men også for toppen, sier Wenche Flaa Eieland og peker mot hodet.

Den ivrige kulturlederen har for øvrig, sammen med Kari Nyhaven, Bippa Løland og Anne Mette Hope, dannet en gruppe som har laget terminliste for å nå alle toppene. Toppturdamene har satt av onsdagene fremover og håper alle går i toppturtskjorter i løpet av sommeren.

— Men vi vil gjerne ha flere damer med oss. Ta kontakt, sier Wenche Flaa Eieland.