KORTREIST: Tilbudene er stekt i samme rom som Wenche Breland selger dem.  Foto: Lars Hollerud
POPULÆR: Når kafeen på Ålo først er åpen, er den alltid full.  Foto: Lars Hollerud
FORNØYD: Se hva Ruth Bygland har sikret seg.  Foto: Lars Hollerud

SØGNE: Tre torsdager og tre fredager fra og med forrige uke, kan du nyte steinovnsbakte fristelser fra samme ovn som oldemor Olga Elisabeth brukte for over 100 år siden.

Fra klokka 12 til 15 disse dagene tilbys brød, sveler og boller med egg så ferske at det river i syklisters neser helt oppe på Åloveien.

Det er også eneste markedsføring som drives av stedet, som nå er inne i sin fjerde sesong som sommerkafé.

- Helt bevisst, sier Per Tomas Govertsen, oldebarn av nevnte Olga Elisabeth og eier av bygget som tidvis lokker kaffetørste gjester.

- Ingen vits i å annonsere. Her er begrenset bakerkapasitet og ikke mange parkeringsplasser. Utekafeen er stort sett full, men ikke fullere enn at alle får plass og mat, fremholder huseieren, som driver med film og kunst i nabobygget.

Mye før i tiden

De to aktivitetene er, sammen med en som røyker laks oppe i svingen, de eneste gjenværende i det lille Ålo-samfunnet, som i travlere tider hadde hummereksport til Frankrike, fiskemottak, skipsverft, landhandel og postkontor.

Formålet med sommerkafeen er, etter hva som opplyses, å skape et treffpunkt i bygda, drevet på dugnad av lokale krefter.

- Kjempekoselig og veldig sosialt, opplyser damene som hadde steike-, oppvask-, salgs— og bevertningstjeneste på sesongåpningsdagen.

Det vil si Wenche Breland, Kia Sørensen, Astri Slottet, Elin Hareland, Anny Randhol og Anne Torunn Wigemyr.

Alt overskudd fra virksomheten går til oppussing av den omtrent 200 år gamle bakstkjelleren.