Kabeskipet Nexans Skagerak legger ut strømkabel, her ved Dvergsøya. Foto: Reidar Kollstad
Et vaktskip passer på at andre båter ikke kommer for nærme kabelbåten og forstyrrer dens arbeid. Foto: Reidar Kollstad
C/S Nexans Skagerrak startet turen fra Danmark onsdag i forrige uke. Foto: Reidar Kollstad

SE BILDESERIE ØVERST!

KRISTIANSAND: I en fart på ti meter i minuttet og 600 meter i timen, har skipet C/S Nexans Skagerrak med Skagerrak 4-kabelen sneglet seg til Kristiansand på litt over en uke.

— Alt har gått etter planen. Båten har kommet til Kristiansand på den tiden vi regnet ut på forhånd, sier informasjonsansvarlig for Skagerrak 4-prosjektet, Christer Gilje i Statnett.

I 14-tiden hadde båten passert Dvergsnesøya med en vaktbåt som passer på den. Den lå cirka 50 meter fra land, og arbeider så tregt at man nesten ikke kan se at den beveger seg i det hele tatt. Farten skal gå ned fra ti meter i minuttet når skipet kommer enda nærmere Kristiansand.

239 kilometer kabel

Hele 239 kilometer med kabel er snart lagt fra Tjele i Danmark til Kvivika innerst i Ålefjærfjorden. 137 av disse kilometerne er lagt som sjøkabel. Selv om man nå er inne i sluttfasen av prosjektet med å legge sjøkabelen, som skal brukes til kraftutveksling mellom Norge og Danmark, gjenstår det mye arbeid før sjøkabelen kan tas i bruk for alvor.

— Vi holder fortsatt på med å legge landkabel fra Kvivika til Støleheia noe vi blir ferdig med i løpet av høsten, men også omformerstasjoner ved endestasjonene gjenstår, noe vi ikke blir ferdig med før neste høst, opplyser prosjektleder Arve Strandem i Statnett.

Den største og mest kompliserte delen av prosjektet er likevel over når sjøkabelen er ferdig lagt.

— Det er alltid sjøoperasjoner som får mest oppmerksomhet. Alt som foregår på sjøen er litt mer komplisert og koster mye, sier Strandem.

Kritisk operasjon i Fugleviksundet

Lørdag morgen skal man i gang med den mest kritiske delen av jobben med å legge sjøkabelen. I Fugleviksundet er det nemlig for smalt til at kabelskipet kan legge kabelen selv. Derfor er det lagt en kabel på forhånd som skal skjøtes sammen med Skagerrak 4-kabelen fra C/S Nexans Skagerrak.

— Denne delen starter lørdag morgen hvis været og vinden tilsier det. Da blir hele Fugleviksundet stengt av i en periode og det vil ligge båter som skal være vaktbåter og passe på, sier Gilje. Sammen med Strandem, reiser de i løpet av dagen til Kristiansand for å overvære den siste delen av operasjonen.

Båten ventes å være ferdig med selve leggingen av sjøkabelen i løpet av fredag kveld, for. Båten har den siste uka lagt kabel på sjøbunnen og deretter skal kabelen ved hjelp av en fjernstyrt miniubåt som spyler kablen ned i sjøbunnen.

Informasjonsansvarlig Gilje gjør også oppmerksom på kan det er viktig at turfolk på den nye anleggsveien fra Kvivika til Saga Terasse, følger skilting og er oppmerksomme på at det er store dumpere, gravemaskiner som er i gang i området med kabelleggingen.