AGDER: — Det er mindre laks i elva. Det er det ikke tvil om. Jeg syns det er alarmerende når nedgangen gjelder for hele landet, samt at forskere mener det ikke er naturlig svingninger, sier Ivar Bronebakk, leder for Otra laxefiskelag.

Han sier det ble fisket drøyt fem tonn laks i Otra i fjor, selv om de knapt fisket de siste ukene av sesongen. Til nå i år er tallet snaut to tonn. Antall solgte fiskekort er som tidligere, men Bronebakk tror folk har fisket mindre på grunn av dårlig fangst i elva. Nå har de gjort tiltak for å sikre neste års laks.

— Vi anmoder om å sette ut igjen fisken hvis man får stor laks på slutten av sesongen. De er avgjørende for neste års bestand. Hvis det ikke er god gytefisk igjen, ser utsiktene dårlige ut, sier Bronebakk.

- Alarmerende lav fangst

Etter alarmerende lave fangstresultater, ble 118 av landets drøyt 460 lakseelver stengt for fiske av miljødirektoratet den 15. juli. I mange av de resterende elvene har det også blitt innført strenge fangstkvoter, og fiskerne i store lakseelver som Orkla, Gaula og Alta har også fått beskjed om sette ut igjen fisken. Trygve Poppe, laksefisker og professor ved Norges veterinærhøgskole, sier situasjonen er kritisk:

— Ser man lakseelvene i Norge under ett, er tilstanden kritisk. Bestanden i flere av elvene er små, og flere lakseelver har alt for lite lakseyngel. Det har vært en klar nedadgående trend de siste 10–15 årene. På grunn av mindre forurensning, har lakseelvene på Sørlandet hatt en svært god utvikling de siste tiårene. Nå ser det ut som om kurven er i ferd med å snu, sier Poppe.

— Hvilke tiltak bør gjøres for å bedre bestanden?

— Vi må i første omgang begynne å stenge elver, ha kortere fiskesesong og ha lavere kvoter. Når det er gjort, må vi finne årsaken til problemet og bedre det, sier Poppe.

Naturlig svingninger

— Det kan være naturlige svingvinger som gjør at tallet blir lavt. Det har vært varmt vær og lavere vannføring, det gjør at laksen står og venter ved elvemunningen, sier Harald Endresen, sekretær for lakseelvene i Agder.

Laksesesongen startet 1. juni og avsluttes uke 37 i starten på september. På laksebørsen er det registrert 2754 laks så langt i sesongen, mot 7403 laks i hele sesongen 2012. Endresen vil likevel ikke avskrive årets laksesesong. Han tror det varme været har skylden for at laksen så langt har uteblitt.

— De siste rapportene jeg har fått, sier det er mer laks i elva den siste tiden. Nå tas det for eksempel rundt 100 laks ukentlig i Otra. Men året blir ikke like bra som i fjor, sier Endresen.

Sammensatt årsak

Poppe sier det er et sammensatt problem med nedgangen i lakseelvene. Lakselus og rømming fra oppdrettsanlegg får ofte mye av skylden, men han peker på at det er lite oppdrett på Sørlandet:

— Det kan også tenkes at varmen og lite vann i elveløpet er en av årsakene, men det var høy vannføring tidlig på sesongen. En annet potensiell årsak er at makrellbestanden har økt. En art som konkurrerer med laksen i matveien, sier Poppe.