Nye krav til responstid for politiet

Politidirektoratet stiller krav til politidistriktenes responstid. — Som å få et startnummer på brystet, sier en fornøyd stabssjef Bård Austad.

Publisert

Dette kartet lagde Fædrelandsvennen basert på politiets responstid i 2013. Foto: Trond Heitmann (grafikk)

Skyting Lindesnes to kvinner skadet.jpg Foto: Arkiv

AGDER: Politidirektoratet stiller følgende krav til Agder politidistrikts responstid ved alvorlige hendelser:

I byer/tettsteder med over 20.000 innbyggere: 10 minutter i halvparten og 15 minutter i 80 % av alle tilfeller.

I tettsteder mellom 2000 og 19.999 innbyggere: 15 minutter i halvparten og 30 minutter i 80 % av alle tilfeller.

I øvrige områder: 20 minutter i halvparten og 40 minutter i 80 % av alle tilfeller.

Stabssjef Bård Austad i Agder-politiet. Foto: Lindblom, Frode

— Vi er veldig glad for at Politidirektoratet innfører krav til responstid i politiet. Det gir oss et nyttig verktøy for å måle egen prioritet og kapasitet innenfor politiberedskap, sier Bård Austad, stabssjef og leder av operasjonssentralen i Agder politidistrikt, i en pressemelding.LES OGSÅ:

Les også

Så lang tid tar det før politiet kommer

— Ingen garanti

Kravene gjelder oppdrag som etter politiets definisjon haster. Det vil si hendelser der liv er direkte truet, hendelser med alvorlig personskade eller hendelser der politiet må sikre bevis i alvorlige straffesaker.

— Kravene gir ingen garanti om at vi i politiet skal komme innen en gitt tid når oppdrag haster. Det vil alltid være oppdrag som ligger utenfor kravene. Går det mange alarmer samtidig er det umulig for oss å være alle stedene med en gang, sier Austad.

GPS-måling

Stabssjefen sier til Fædrelandsvennen at idet operatørene ved operasonssentralen får melding om hendesene starter ei klokke automatisk i hjørnet av PC-skjermen.

— Den er koblet opp mot GPS-en i patruljebilene. Når bilen ankommer stedet stopper klokka automatisk. I tillegg overvåker vi det manuelt for å være sikre på at det registreres korrekt responstid, forteller han.

Selv om politiet alltid gjør sitt ytterste for å komme raskest mulig på åsteder tror Austad målingen vil gjøre at fokuset på responstid blir større.

— Det blir jo som å få et startnummer på brystet når man skal ut og løpe. Nå vet vi at dette teknisk sett måles. Vi ser det, og politidirektoratet ser det, sier stabssjefen.

Målte i 2013

I 2013 målte politiet i Agder responstiden ved over 1500 oppdrag knyttet til liv og helse. Resultatene viste at det da i snitt tok 15,1 minutter før politiet var på stedet eller i kontakt med den som meldte fra.

— Responstidskravene skal bidra til å nå målet om et bedre og mer effektiv politi som kommer når folk virkelig trenger det. Gjennom kravene vil innbyggerne i Agder politidistrikt vite hva de kan forvente av oss ved oppdrag som haster, sier han.

PS: Brannvesen og ambulanse har allerede hatt en slik måling av responstid i lengre tid.

Publisert