Det meldes storm i fjellet lørdag. Meteorologen advarer folk mot å gå ut. Bildet er tatt lørdag morgen. Stormen er ventet å slå inn i løpet av formiddagen. Foto: Torbjørn Witzøe
Dette er situasjonen lørdag klokken 13.00 Foto: Meteorologisk institutt

Det sier statsmeteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

— Vi venter storm i formiddag i alle høyereliggende områder, det vil si steder som ligger 500 meter over havet, sier han.

Steder som Sirdal og Setesdal med Hovden vil merke stormen godt.

Dette er situasjonen lørdag klokken 13.00 Foto: Meteorologisk institutt

— I de sørlige langfjellene vil vinden for mange bety at det ikke er mulig å gå ut i dag. Det blåser så voldsomt at det vil være vanskelig å holde seg oppreist. I tillegg blir sikten redusert, det er også ventet noe nedbør. Det kan rett og slett være farlig å gå ut. Avkjølingseffekten i slikt vær vil oppleves som sterk. Det er tull å tenke på gå lange turer i dag, spesielt i fjellområdene i Agder, sier Johnsen.Ved kysten er det lørdag ventet litt vind ute ved kysten fra Lindesnes og vestover.

— Det er ventet liten kuling i området, vinden kan komme opp i 12 meter per sekund i enkelte perioder inn fra kysten, sier Johnsen.

Temperatursvingninger

— Vindstyrken har litt med temperaturene å gjøre, forklarer meteorologen.

— Noen dalfører har lav temperatur, mens det oppe i fjellområdene er litt høyere temperatur. Hvis temperaturen endrer seg i dalførene, vil det utvikle seg økende vindforhold i de fleste stedene i begge fylkene.

— Dette handler om hvilke muligheter vinden har til å slå ned, som vi sier. I de lavere områdene i dalen vil ikke vinden slå ned hvis det ligger et stabilt, tungt luftlag i den nederste delen av terrenget i dalen og lavlandet. Men så utvikler dette seg i en gradvis prosess, når vinden blir kraftigere høyere oppe. Da vil den røre om i lavere luftlag, slik at vi får en blandingsprosess med kraftig vind i hele luftlaget, sier Johnsen.

Roer seg søndag

— I fjellområdene venter vi at vinden kommer opp i storm styrke i løpet av formiddagen. Sent lørdag kveld og deler av natta til søndag vil det fortsatt være storm i deler av fjellområdene. Men det minker noe utover natta. Så vil det ta seg opp igjen søndag formiddag, sannsynligvis med kuling styrke, sier Johnsen.