SONGDALEN: Den 21. feb. 2015 kl. 08.50 skrev Susanne Johansson:

« Kära ni

Jag har inte ord nog att uttrycka hur tacksam ja är. Tack innerligt tack för att ni finns det är möte med människor som ni som gör att man inte tappar hopp om mänskligheten.

Ser fram emot en spännande tid med en större lättnad tack till er.

Hoppas vi ses snart En STOR kram till er från en mycket lättad och tacksam

Susanne Johansson »

— Det er helt utrolig at hun kan få seg til å skrive noe sånt, sier ekteparet fra Songdalen.

Forrige gang Fædrelandsvennen skrev om saken, valgte de å ikke stå fram med navn og bilde. Likevel fikk de masse positive reaksjoner fra familie, venner og bekjente som har støttet dem i den harde tiden.

— Vi står fram nå fordi vi verken har noe å skjule eller å skamme oss over. Vi føler vi ble lurt av Susanne Johansson og vi ønsker at saken skal komme til en rettssak slik at vi får svar på om vi er blitt bedratt, sier Torhild og Jarle.

Gjeld

Vi møter dem hjemme i Songdalen. I huset de nå betaler ned for andre gang. De var nemlig gjeldfrie da de lot seg overtale til å ta opp ett lån på 2,5 millioner - med sikkerhet i huset - og tømme sparekontoen for 300.000 kroner.

Pengene ble ifølge politianmeldelsen overført til en bankkonto i Sverige, som den omstridte alternativbehandleren Susanne Johansson eier. Hun hadde bedt om finansiering av nytt laserutstyr og til forskning på bruk av lavdose stråleterapi på kreftpasienter.

Denne metoden fins det ikke god vitenskapelig dokumentasjon på virkningen av. Men Johansson hevdet hun hadde avtale med velrennommerte Karolinska Institut i Stockholm om omfattende forskning på metoden.

Hjelpe datteren

— Vi gav henne pengene for å hjelpe datteren vår, og de andre som fikk behandling av henne i Norge, sier Jarle Sundt.

Datteren har brystkreft, og ekteparet følte seg presset til å overføre pengene. Johansson skal ha truet med å avslutte all behandling i Norge, inklusive datteren, om hun ikke fikk pengene.

Deres kreftsyke datter Cecilie Skomedal advarte dem mot å overføre penger, og foreldrene sier hun sliter med skyld for at de har havnet i den vanskelige situasjonen. De understreker veldig sterkt at det ikke var hennes skyld, de tok beslutningen på selvstendig grunnlag, på vegne av alle som risikerte å miste behandlingstilbudet.

Ikke eksisterte

Da ekteparet etter en stund purret på kvitteringer og bevis på at utstyr var kjøpt og forskning var i gang, fikk de ingenting. Tvert i mot fikk de opplyst fra Karolinska institutt at det ikke eksisterte noe forskningsprosjekt.

Gjennom advokat Geir Lippestad og Bistandsforeningen politianmeldte de Johansson for bedrageri. Det er Bistandsforeningen som har koordinert behandlingen av pasientene Johansson hadde i Norge, og samlet inn penger til å dekke utgifter til dette. Foreningen hadde også spyttet i 200.000 kroner sammen med Sundts 2,8 millioner.

— Jeg blir ikke gjeldfri før jeg er 85 år, sier Jarle oppgitt. Hver måned må han ut med 12.000 kroner for å betale ned på lånet. Han kan glemme en gjeldfri pensjonisttilværelse, med mindre Johansson blir dømt og de kan få tilbake pengene.

Etterforsker

Svenske økokrim etterforsker saken siden Johansson bor i Stockholm. 4 februar oversendte de en anmodning til norsk politi om hjelp til rettslige avhør av Sundt og de andre involverte i saken som bor i Norge.

— Politiets etterforskning går veldig tregt, vi lurer på om vi noen gang får en avklaring i denne saken, sier ekteparet.

Avhør

Ønsket ble sendt via riksadvokaten. Gruppeleder for finans- og korrupsjonsgruppen ved Oslo politidistrikt, Marius Fein, sier han mottok henvendelsen i begynnelsen av mars.

— I løpet av april skal vi ha fått gjennomført avhørene, sier Fein og forklarer at påsken har kommet inn i dette, og mener saken ikke har tatt spesielt lang tid.

Etterforskningsleder Oscar Edvardson i Stockholms-politiet kan ikke si noe om resultatet av etterforskningen så langt. Først når etterforskningen er avsluttet og det er tatt stilling til om det blir tatt ut tiltale, vil han kunne offentliggjøre noe, opplyser han til Fædrelandsvennen.

Uvisshet

Hver eneste dag sitter Torhild Sundt med ipaden sin, og surfer på nett for å finne svar og håp om at de skal kunne få tilbake pengene de gav fra seg. Foto: Steinar Vindsland

Torhild og Jarle lever i uvisshet hver eneste dag. Hun bruker store deler av dagene på telefoner og søk på internett for å få svar på sine mange spørsmål. Jarle orker nesten ikke tenke på saken, og overlater til henne å holde styr på ting.— Dette er veldig, veldig slitsomt. Jeg har ingen energi lengre. Tidligere var jeg glad i å male og drive med kunstneriske prosjekter, nå orker jeg ikke lengre, sier Jarle som i tillegg har fått diagnosen prostatakreft som han om kort tid skal under behandling for.

Torhild sier de aldri hadde kommet seg gjennom dette uten støtten fra familie, venner og naboer. De har fått kort og hilsener, deres syke datter har fått penger og det arrangeres innsamlinger for å skaffe henne penger til laserbehandling av kreften, en behandling ekteparet fortsatt har tro på.

Støtte

— Vi setter utrolig pris på all den støtte og omtanke vi har fått. Særlig vil vi framheve innsatsen Jorunn Rinde Rosland har ytt, både overfor oss og datteren vår. Hun har vært fantastisk, sier Torhild.

Fædrelandsvennen har i flere dager forsøkt å komme i kontakt med Susanne Johansson for å få kommentar til saken. Det er gjort forsøk både via e-post til hennes advokat Bertil Malmløf, i tillegg til Johanssons egen privattelefon og e-post, uten at vi har lyktes i å oppnå kontakt.