IVELAND: – Det er ikke mange helt ny kraftverk som bygges i Norge, så dette er en viktig kontrakt for oss. Dette gir også arbeid til konsernets avdeling i Spania som skal produsere turbiner og generatorene, sier Nils Ottesen som leder vannkraftavdelingen til Alstom i Norge.

Konsernet fikk kontrakten for levering og montering av turbin, generator og apparat— og kontrollanlegg, til en verdi av i overkant av 100 millioner kroner.

Veidekke Entreprenør skal blant annet bygge ny stasjon i fjell og drive ut en 1,9 kilometer lang tunnel og ruste opp veier og uteområder.

Starter i juni

– På det meste vil vi for vår del ha i overkant av 50 mann i arbeide i Iveland. Vi går i gang i juni, og starter med tunneldrivingene i september-oktober, sier prosjektleder Tor Harald Haugen i Veidekke Entreprenør.

Konserndirektør Jan Tønnessen i Agder Energi vannkraft sier begge hovedleverandørene har solid erfaring fra tilsvarende prosjekter. Lokalt næringsliv vil kunne konkurrere om underleveranser.

– Anleggsarbeidet skal etter planen stå ferdig på nyåret i 2016, og kraftverket ferdig testet og i drift sommeren samme år, sier Jan Tønnessen.

750 millioner

Det nye kraftverket vil totalt koste 750 millioner kroner. Etter utbyggingen vil det gamle og nye kraftverket i Iveland produsere strøm tilsvarende årsforbruket til 25.000 eneboliger.