Oslo (NTB-Kristin V. Aanensen): Den eksakte verdien på oljefondet var ved utgangen av mars 1.090,1 milliarder kroner. I løpet av årets tre første måneder ble det tilført 46 milliarder nye oljekroner til fondet. I tillegg økte fondets markedsverdi med 11 milliarder kroner på grunn av avkastningen på aksje— og rentepapirene som pengene er investert i.

En svekkelse av kronekursen disse tre månedene økte markedsverdien med 17 milliarder kroner. Men da tallene ble presentert torsdag, var direktør for Norges Bank Kapitalforvaltning, Knut N. Kjær, som vanlig rask med å presisere at endringen i kronekursen har ingen betydning for fondets internasjonale kjøpekraft.

For finansminister Per-Kristian Foss (H) har det imidlertid en betydning når han skal prøve å holde seg til handlingsregelen, som innebærer at fire prosent av fondets verdi kan brukes i budsjettene.

Lavere avkastning

Avkastningen på aksje- og obligasjonspapirene var på 1,0 prosent målt i valutakurven som tilsvarer sammensetningen av oljefondets referanseportefølje. Brutt ned på de enkelte månedene gikk januar og februar i positiv retning, mens uro på børsene i mars ga negativ avkastning.

Det var aksjene som ga størst uttelling i denne perioden med en avkastning på 2,0 prosent. Rentepapirene ga en uttelling på 0,4 prosent.

Både i obligasjons- og aksjemarkedene var det en kursoppgang i Japan og Europa, mens kursene i begge markedene falt noe i USA.

En avkastning på 1,0 prosent er noe lavere enn det som er gjennomsnittet for kvartalene. Verken visesentralbanksjef Jarle Bergo eller Kjær var nevneverdig bekymret av den grunn.

– Dette svinger til dels mye både fra kvartal til kvartal og fra år til år. Vi må se dette over en lang periode for å få et inntrykk av den gjennomsnittlige avkastningen, sa Bergo.

Fra januar 1997 har fondets årlige netto realavkastning vært på 4 prosent.

Meravkastning

Hvor mye ekstra Norges Banks forvaltning av oljepengene våre gir kan måles i den såkalte meravkastningen, altså hvor mye mer avkastning investeringene gir i forhold til den referanseporteføljen Finansdepartementet har definert.

I årets første kvartal var meravkastningen på 0,13 prosentpoeng. Det største bidraget til dette kom fra den interne renteforvaltningen.

Siden 1998 har Norges Banks forvaltning av oljefondet ført til en gjennomsnittlige årlig meravkastning på 0,44 prosentpoeng. I sum betyr det at den aktive forvaltningen har tilført oljefondet 15,6 milliarder kroner (©NTB)

kristin.aanensen@ntb.no