KUNST KRISTIANSAND— Utstillingene gjør det litt mer interessant å være på kafé, fastslår Kari Bjørklund.Den eldre damen er innom Geheb i Markens for å ta en kaffe sammen med venninnene. På veggen over dem henger flere kunstverk av Gloria Berglund. Alle er til salgs.- Jeg synes det passer fint på sånne steder å ha kunst på veggene, sier Linke Neset.- Ja, det er veldig koselig, fastslår Kari Bjørklund. Det siste året har stadig flere kafeer i Kristiansand slått seg på trenden med å ha kunst fra lokale kunstnere på veggene. Geheb kastet seg på kunstbølgen i sommer.- Bildene skaper en ny følelse i restauranten hver måned. Det er fantastisk bra, sier Richard Haye, innehaver av Geheb. SKIFTES HVER MÅNED.

Tilbudet er svært populært både blant kunstnerne og kafeens besøkende. Utstillingen skiftes ut hver måned og er fullbooket fram til april neste år. Pågangen fra kunstnere som ønsker å stille ut er økende. Inger-Lise Macdonald er koordinator for utstillingene på Geheb, Café Sjarm, Bakgården og Lundskråga pub. Hun synes selvsagt det er flott at kunstnere fra mellomsjiktet når ut til folket.- Dette er kunstnere som ikke er etablerte og som derfor ikke kommer inn på de store galleriene, sier Macdonald. Hun presiserer at det skal være et visst nivå på det som stilles ut. Hvor masse som blir solgt varierer stort fra utstilling til utstilling. For kunstnerne er det uansett flott å få synspunkter på arbeidene sine.- Veldig mange av dem har sittet alene med dette hjemme og aldri fått noen tilbakemelding, sier Macdonald. LAV TERSKEL.

Frk. Larsen nederst i Markens gate er i tillegg til Bakgården bar og restaurant Luihn de tre i byen som har hatt tilbudet lengst.Åkki Lidi, eier av Frk.Larsen, hadde kunst på veggene allerede da hun slapp inn første gjest i april 1999. Siden den gang har et hundretall kunstnere fått boltre seg med alt fra bilder og smykker til klær og glass på veggene. Utstillingen skiftes ut hver tredje uke. - Ideen bak å kombinere kafé og kunst er at jeg tror en del mennesker har høy terskel for å gå på gallerier og kunstutstillinger. Vi vil bringe kunsten til folket, sier Åkki Lidi, som konstaterer at flere barer og kafeer i byen nå tenker i de samme baner.Det ferskeste tilskuddet i kafékunstjungelen er Bymisjonskafeen på Fiskebrygga. De startet med utstillinger forrige måned og tilbakemeldingen fra gjestene har ikke latt vente på seg. Stadig vekk kommer det folk innom for å kikke på veggkunsten. - Vi ønsker at kafeen skal være en kulturkafé, sier Petter Dåsvand. I dag åpner de den andre utstillingen i stedets historie med både kanapeer, sang og musikk. Tekst: Heidi Ditlefsenheidi.ditlefsen@fvn.no - 38 11 36 57