Mandal:

Fritt Ord-komiteen valgte enstemmig Hundstad ut fra søknadene om stipendet fra kandidater som leverte master— eller hovedoppgave i historie i 2004. Sju uthavner er vurdert i oppgaven «Sørlandske uthavnsamfunn fra maritime monokulturer til fritidssamfunn». Det viser hvordan havnene fra midten av 1700-tallet utviklet seg til tettsteder og ble helt avhengig av den internasjonale skipsfarten.

Hundstad vurderer uthavnenes utvikling i forhold til andre typer maritime tettsteder og bygdesamfunn og beskriver blant annet hvilke følger det fikk for sosiale og kulturelle forhold. Han drøfter også hva som skjedde etter at seilskutetrafikken gikk på grunn og hvilke utviklingsmuligheter stedene da hadde.

Juryen har betegnet oppgaven som et spennende innspill i maritim forskning og berømmer ham blant annet for å presentere en økonomisk historie som er enkel å forstå.

— Det er artig å registrere at iallfall en jury har lest alt jeg har skrevet etter at jeg nesten har følt meg smårar i gravingen etter materialet, sier Dag Hundstad.

Hundstad ga ut bok om Kleven i 1996, og Kleven er en av havnene han har tatt med i oppgaven. Akkurat nå er han mest konsentrert om å skrive bygdebok for Harkmark og sier han ennå ikke vet hvor lang tid han kommer til å bruke for å bearbeide oppgaven til bokutgivelse.