KRISTIANSAND: Lovendringen gjorde det mulig å handle på kveldstid på hverdager og på ettermiddagen på lørdager.

— Dette er en gledens dag og et godt jubileum, sier Peter S. Gitmark, leder i Vest-Agder Høyre.

Det var forbruker- og administrasjonsminister i Willoch-regjeringen, Astrid Gjertsen (H), som opphevet lukkeloven. Gitmark feiret dagen med å dele ut løpesedler rett utenfor Kiwi i Kirkegata. Av matvarebutikkene i Kvadraturen er det den butikken som har tatt det lengste steget. Kiwi-butikken har nå åpent fra sju om morgenen til elleve om kvelden på hverdager og fra ni til ni på lørdag.

Regjeringen har i inneværende periode fjernet hele åpningstidsloven, slik at butikkene kan ha åpent også på søndager.

— Nå er det bare røde dager som for eksempel 1. juledag og 1. påskedag det skal holdes stengt, opplyser Gitmark. Likevel er det foreløpig få matvarebutikker som er åpne på søndager.

Gitmark, Vest-Agder Høyres førstekandidat til høstens Stortingsvalg synes det er bra at kundene nå har større mulighet til å styre butikkenes åpningstider. - Et godt eksempel er Kiwi her i Kirkegata som har sett at det er gunstig både for kundene og butikken å ha lange åpningstider, noe vi er svært godt fornøyd med, sier Gitmark.

— Går det ikke utover de ansatte at butikkene er åpne så sent?

— Stort sett er det studenter som er opptatt om dagen og andre ansatte det passer for å jobbe sent som jobber kveldene, mener han.

Også kundene Fædrelandsvennen snakket med ved 17-tiden i går var fornøyde med lange åpningstider.

— Nå kan kan jeg handle etter jobb. Det er en svært stor fordel, synes Hanne Marie Edvardsen (22) fra Kristiansand. Hun synes imidlertid synd på dem som må jobbe til klokken 23 på hverdager. - Det er ikke alle arbeidsgivere som tar hensyn til at ansatte ikke vil jobbe sent, tror hun.

Jo André Isaksen setter også pris på tilbudet, men kunne tenkt seg at butikkene også hadde søndagsåpent. - For oss som jobber i helgene er det kjedelig å ikke kunne handle når søndagen kommer, sier Isaksen.

tor.h.mosdol@fedrelandsvennen.no