– Det er viktig å ha møteplasser og muligheter til en god fritid når vi er så få innbyggere i kommunen, sier Anne Ellen Senum, varaordfører i Bykle, til NTB.

Bykle bygde på 90-tallet to nye kulturhus – begge på over 30.000 kvadratmeter – i kommunesenteret Bykle og på Hovden. De 855 innbyggerne i kommunen kan også nyte godt av to idrettsbaner, to bibliotek, to lysløyper og et kommunalt eid utendørs badeanlegg. I tillegg yter kommunen omfattende driftsstøtte til mer enn 30 lag, foreninger og frivillige organisasjoner.

– Vi er så få innbyggere i kommunen at mange er med i tre – fire frivillige organisasjoner. Kommunen yter driftsstøtte til foreningene for at de skal slippe å drive loddsalg, basar og pengeinnsamling og heller konsentrere seg om sine oppgaver, sier Senum.

Kristiansand kommune bruker 1 448 per innbygger, noe som er tredje best blant storbyene. Bare Stavanger og Bergen er bedre.

I snitt bevilger norske kommuner 1.333 kroner per innbygger til drift av kulturformål. Det viser en gjennomgang NTB har gjort av kommunenes egen rapportering til Statistisk sentralbyrå (SSB) over netto driftsutgifter per innbygger til kultursektoren. Nettotallene gir uttrykk for hva kommunene selv prioriterer innenfor kommunens frie inntekter. Øremerkede tilskudd og andre direkte tilskudd fra staten er trukket fra i beregningene.

Det er småkommuner i utkant-Norge som både yter mest og minst til kulturformål. De ti «beste» kulturkommunene yter i snitt 6.448 koner per innbygger, mens de ti «dårligste» bevilger 392 kroner per innbygger til kulturformål, viser SSB-tallene.