Oslo: Det sa statsminister Kjell Magne Bondevik da han 1. nyttårsdag talte til en nasjon i sorg. Hele talen var preget av katastrofen i Asia som har rammet millioner av mennesker.

Bondevik minnet om at Asia har opplevd tragiske naturkatastrofer tidligere. Denne gang er også nordmenn rammet. Mennesker som gledet seg til solrike feriedager er omkommet eller savnet. Mange er kommet hjem med fysiske og psykiske sår etter voldsomme påkjenninger.

Lover evaluering

Bondevik kom så vidt inn på den kritikk som er kommet mot myndighetene fordi hjelpen kom for sent i gang. Han lovet at regjeringens krisehåndtering skal evalueres i ettertid, men sa ikke noe om hvem som skal stå for dette arbeidet eller hvordan det skal gjennomføres.

Statsministeren minnet om at mange ikke kan flys til sikkerhet, men må leve videre i ødelagte hjem og landsbyer i Sør-Asia.

– Ved å hjelpe kan Norge som en liten nasjon vise seg stor, sa statsministeren.

Positiv til EU-utvidelsen

Bondevik ga også det utvidede EU en positiv omtale i sin nyttårstale.

– EØS-samarbeidet, som fortsatt har sin store verdi og som Norge er en aktiv del av, er utvidet fordi EU er utvidet. Dette gir nye muligheter for økonomisk og folkelig samkvem, sa statsministeren.

– For at integrasjonen skal lykkes yter Norge betydelig bistand, blant annet på miljøsektoren i nye medlemsland. Slik gir Norge sitt aktive bidrag inn i europeiske endringsprosesser, sa Bondevik.

Han mente Europa og EU er noe helt annet i dag enn sist vi tok stilling til norsk medlemskap i 1994. EU er ikke lenger en vestlig, men en mer all-europeisk organisasjon, sa Bondevik, som mener at vi løpende må drøfte vårt forhold til europeisk samarbeid.

Kompromiss om pensjon

Bondevik sa regjeringen vil søke brede kompromisser på tvers av partigrensene for å sikre et pensjonssystem som kan være trygt også for fremtidige generasjoner.

Han sa det var håpløst å ha et system som kan skifte med varierende stortingsflertall og regjeringer. Derfor er kompromisset nødvendig.

Det var ellers ikke mange innenrikspolitiske temaer som ble berørt i nyttårstalen. Statsministeren gjentok at økt sysselsetting er jobb nummer én.

Ellers viet han sin tale til hundreårsjubileet for unionsoppløsningen, Norges omfattende bistand til fattige land, vår rolle som fredsmegler og vår støtte til FNs arbeid. (©NTB)