MANDAL: — Vi er usikre på motivet hans, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen. I går ettermiddag var mannen fortsatt ikke avhørt fordi han var for ruset.

Det var i går morges at det oppsto en voldsom brann i hybelbygget for bostedsløse på Orelunden i Mandal, som ligger rett ved Orelunden omsorgssenter.

Det bodde fem personer her, hvorav den siktede er en av dem. Han skal ha tent på sin egen hybel.

Hadde vært bråk

Forut for påtennelsen, hadde det vært bråk mellom ham og tre personer som befant seg i nabohybelen. To politibetjenter ble sendt til stedet for å roe gemyttene. Etter at de forlot stedet, ble politifolkene tilkalt igjen på grunn av melding om mer bråk.

På utsiden av hyblene støtte de på 21-åringen. Mens de snakket med ham ble de oppmerksomme på at det kom røyk ut av hybelen hans. De tok seg inn, prøvde å slukke den voldsomme brannen, men lyktes ikke. Politifolkene evakuerte deretter de tre som fortsatt var i nabohybelen.

— Vi pågrep mannen med mistanke om at han står bak brannen, opplyser Gabrielsen.

En av politifolkene måtte til legevakta for sjekk etter at han pustet inn for mye røyk.

Mannen som er siktet, er fra Mandal. Han er godt kjent av politiet som rusmisbruker og for vinnings- og skadeverkkriminalitet.

Politiet vil ikke si hvordan de tror han tente på hybelkomplekset. I går ettermiddag startet de tekniske undersøkelsene av bygget.

Full utrykning

Brannvesenet rykket ut med fire brannbiler. Seksjonsleder Torbjørn Høyland i Brannvesenet Sør i Mandal sier at det var lite de kunne gjøre da de kom fram, ut over å slå ned flammene.

— Bygget var totalt overtent allerede da vi ankom, så her handlet det om ren slokking, sier Høyland.

Ambulansepersonell ankom også for å være i beredskap i tilfelle det fantes flere personer i noen av hyblene, men det var ikke behov for deres assistanse.

Bare noen meter unna hyblene ligger Orelunden dagsenter. For de tilstedeværende der, opplevdes det svært dramatisk da den eksplosive brannen oppsto omtrent vegg i vegg.

— Ja, vi ble redde. Det var bare å komme seg ut, sier Irene Berge.

Det ble raskt satt i gang et arbeid for å skaffe personene som bodde i hyblene nytt husvære.

— Vi mener vi nå vil klare å skaffe dem tak over hodet, sier enhetsleder for levekår i Mandal kommune, Ingrid Mydland.

I motsatt fall vil kommunen installere de husløse på hotell.

jarle.martinsen@fvn.no