FREDRIKSTAD: Aldri tidligere er det registrert at et slikt anlegg spredt legionella.– Det er en gåte hvordan dette kan ha skjedd, og svært overraskende, sier Preben Aavitsland fra Norsk Folkehelseinstitutt til NTB.

Smittekilden har mest sannsynlig forårsaket ti dødsfall og gitt 51 personer legionærsyke i nedre Glomma

Renser luft

Smittekilden er et såkalt scrubberanlegg som renser luft fra produksjonsprosessen ved hjelp av vann. Etter at partiklene er vasket ut av luften sprøytes vanndamp ut i luften med stort trykk.

Borregaard Industrier i Sarpsborg har tre slike anlegg på fabrikkområdet i Sarpsborg, og det er i ett av disse det ble funnet legionella-bakterier av samme DNA-type som de smittede ofrene.

– Vi beklager sterkt det som er skjedd og vil uttrykke vår dype medfølelse overfor dem som er rammet og deres pårørende, sier administrerende direktør Per Sørlie i Borregaard.

Ikke tidligere kjent

I likhet med Folkehelseinstituttet har aldri Sørlie hørt om forekomster av legionella i slike anlegg og vil nå samarbeide med offentlige instanser for å utrede saken. Bedriften praktiserer jevnlig vedlikehold av alle sine scrubberanlegg, men var midt mellom to rengjøringsprosesser da utbruddet skjedde rundt den 7. mai.

– Vi vet ikke hva som kan ha skjedd, men de partiklene som scrubberanlegget skal vaske bort er organiske og kan danne næring for legionellabakteriene, sier Aavitsland.

Ordførerne i Sarpsborg og Fredrikstad er lettet over at legionellakilden er funnet, men er usikre på om epidemien vil få noen rettslige konsekvenser for Borregaard.– Det er usikkert om vi vil anmelde dette til påtalemyndigheten. Bedriften har jo tilsynelatende ikke brutt noen regler om drift av slike anlegg. Vi må vurdere dette juridisk før det er mulig å si noe mer om dette, sier ordfører Jan Engmyr i Sarpsborg til NTB.

Sammen med Fredrikstad-ordfører Ole Haabeth er Engmyr først og fremst lettet over at utslippet nå er stanset og at befolkningen i de to Østfold-byene kan puste lettet ut. Mange av innbyggerne har vært engstelige for å bevege seg utendørs etter at smitten ble kjent og mange ble syke. Også næringslivet i de to byene fikk merke frykten da avbestillinger på planlagte arrangementer kom inn

(©NTB)