Foto: Scanpix

KRISTIANSAND: — Agder og Rogaland har et felles kjennetegn og det er at disse kommunene i mindre grad enn andre ikke har vedtatt tiltak eller retningslinjer for å unngå korrupsjon og uetisk fremferd, opplyser kommunikasjonsdirektør ved KLP forsikring Ole Jacob Frich til fvn.no.

Han mener undersøkelsen viser at det er all grunn til å tro at det foregår korrupsjon på Agder.

Grunn til å mistenke kommunene i Agder

— Det er det all grunn til å tro, sier Frich til fvn.no, som etterlyser tiltak som forebygger korrupsjon og uetisk atferd.

Slike regelverk går på offentlige anskaffelser, mottak av gaver, kontrakter og sosiale arrangementer, og trengs for å unngå korrupsjon. Frich mener at det er god grunn til å stille spørsmålstegn ved hvorfor slike regelverk ikke eksisterer enkelte steder i landet.

2 av 3 kommuner har regelverk

— Man kan jo spørre hva det skyldes. Nesten alle kommuner har slike regelverk. På Østlandet og i Oslo eksisterer det regelverk for å forhindre gråsoner og uetisk fremferd. Dette skyldes jo svært ofte at det har dukket opp saker som har skapt et behov for nettopp slike regelverk, poengterer Frich til fvn.no.

Ordførere og ansatte i kommuner rundt om i landet er blitt intervjuet i den omfattende undersøkelsen, som avdekker at 1 av 10 kommuner har advart eller sparket ansatte for uetisk atferd i løpet av det siste året.

Undersøkelsen viser i tillegg at uetisk atferd er et større problem i bykommuner enn i distriktskommuner, og Agder mangler altså i stor grad retningslinjene for å forebygge problemet.

Agder halvparten så ille som Østlandet

Østlandet topper med hele 14 prosent når det gjelder oppsigelser eller advarsler av ansatte, mens Agder og Rogaland utgjør seks.

— Det kan jo hende at de ti bud sitter så sterkt i ryggmargen i Agder at det er det beste regelverket man har. Dersom det etterleves da, selvsagt, sier Frich til fvn.no.