– Vi foretar nå en dobbeltsjekk med sikte på å klarlegge om det kan være andre datafeil, sier redaktør Ulrik Rongved Amundsen til NTB.

Lørdag opplevde NRK en seerstorm etter at tusener av nordmenn testet sin IQ via NRKs nettsider og kom ut med 70 poeng. Personer med en IQ-kvotient under 70 regnes av psykologer for å ha en lettere psykisk utviklingshemming, ifølge VG. De med IQ mellom 70 og 79 er såkalte grensetilfeller.

Feil fasit

– Årsaken til at mange fikk feil resultat var at filen som ble generert da testerne sendte inn sine svar hadde for mange tegn. Dermed fikk alle avgitte svar etter spørsmål nr. 17 feil fasit, sier Rongved Amundsen.

Han mener feilen var rettet opp ved 20.30-tiden lørdag, men søndag startet innringerne en ny klagestorm.

– Vi tror vi nå har kontroll og at resultatene er korrekte, men vi står i kontakt med leverandøren av prosjektet og foretar også egne undersøkelser, sier Rongved Amundsen.

Han mener det er nødvendig å ta høyde for at mange som tester seg kan havne på et lavt tall simpelthen fordi de ikke har høyere IQ.

– Og det kan ikke NRK gjøre noe med, sier Amundsen.

Nederlandsk prosjekt

Det er selskapet Planet Technologies som har levert både prosjekt og dataprogram til NRK. Det samme har selskapet gjort til mange andre TV-kanaler i Europa.

Ifølge Amundsen har den feilen som oppsto i NRK ingen parallell andre steder.

Feilen påvirket ikke det ordinære TV-programmet «Test nasjonen: den store IQ-testen».