SIRDAL: — Jeg gruer meg til den dagen han slipper ut igjen. Etter å ha avfyrt to skudd mot meg lovet han å fullføre jobben etter endt soning, sier Jon Uleberg.

I Dalane tingrett i Egersund forklarte den 27 år gamle politibetjenten ved Sirdal lensmannskontor i går at han var sikker på at han ville bli truffet da den 22 år gamle kvindølen rettet revolvermunningen mot ham og fyrte av.

— Vi ankom leiligheten fullstendig uforberedt på at det befant seg bevæpnede personer der inne. I dag er jeg glad for å ha overlevd, men hendelsen vil nok prege meg i lang tid framover, sier Jon Uleberg.

I retten fortalte han også at hans flere år lange samboerskap tok slutt som en følge av skyteepisoden. Samboeren tok hendelsen hardt, og kom fram til at hun ikke klarte å være sammen med en som risikerte å bli truet eller drept på jobb.

Mareritt

Gjennom et langt liv som politimann har lensmann Helge Tonstad (57) aldri opplevd å måtte kjempe for livet slik som natt til 8. juni i sommer. Han har ennå mareritt om at gode kolleger blir skutt.

— 22-åringen rettet revolveren mot meg da jeg kastet meg over ham. Det verste var likevel at jeg var overbevist om at Jon Uleberg var skutt. Jeg så 22-åringen siktet og flammen som kom ut fra revolveren. Der og da sa jeg til meg selv at dette skulle de ikke få slippe unna med, sa lensmannen i sin vitneforklaring.

Etter å ha fått tips om at flere personer var på vei til Tonstad for å ta et oppgjør med en person, bestemte lensmann Helge Tonstad og to betjenter seg for å oppsøke en kommunal bolig som tidligere har vært et samlingssted for kriminelle. Da ingen åpnet, gikk Helge Tonstad og politibetjent Uleberg inn den ulåste kjellerdøren.

Sparket

Ut fra et kott i enden av en smal gang kom den 22 år gamle kvindølen som uten forvarsel løftet en revolver og skjøt to skudd mot politibetjenten som sto midt i utgangsdøra fire meter unna. I fellesskap klarte de to politimennene å overmanne 22-åringen, som i tumultene avfyrte enda et skudd. Han slapp først våpenet etter å ha blitt slått for andre gang i hodet med en stor, tung lommelykt.

Sittende på ryggen til 22-åringen ringte Helge Tonstad etter hjelp fra en politipatrulje fra Egersund, samt en nabo. Plutselig hoppet en 30 år gammel farsundsmann, som hadde ligget gjemt under sengen, fram og sparket lensmannen i ansiktet, halsen og overkroppen.

Under og etter disse basketakene oppfordret 30-åringen sine to kamerater til å henholdsvis skyte og kjøre over politimennene.