OSLO: Tall fra Nordeas juleundersøkelse kan tyde på at mange handler over evne når de lokkes inn i julepyntede butikker. I den årlige juleundersøkelsen, som er gjennomført av Synnovate MMI, svarer nordmenn over 16 år at de i gjennomsnitt vil bruke 4.500 kroner på julegavehandel.

I en tidligere undersøkelse Nordea har fått gjennomført, kom det fram at en gjennomsnittlige husstand har en buffer på 6.800 kroner i måneden når faste utgifter er betalt. Samtidig så svares det altså at det vil gå med 4.500 kroner per person i julegaver.

– I en familie med større barn passeres dermed 6.800 kroner raskt. Så selv med halv skatt i desember, er det nok mange som kan komme til å slite i januar, sier forbrukerøkonom Randi Marjamaa i Nordea til NTB.

Mer enn planlagt

Undersøkelsen bekrefter også tidligere tall om at mange handler julegaver på kreditt. 20 prosent venter med å gjøre opp for julegavene til januar, ved at de bruker ulike former for kredittordninger.

Dessuten svarer 30 prosent at de i fjor handlet for mer enn hva de planla.

– En reell plan er det forresten de færreste som har. Men det burde man ha. Sett opp så detaljert som mulig en plan for julegaveinnkjøpene, råder Marjamaa.

Mest

Sammenlignet med våre nordiske naboer er det nordmenn som vinner landskampen om å bruke mest penger på julegaver. Vi bruker 800 kroner mer enn neste på listen, som er Danmark. I Sverige og Finland svares det at cirka 2.500 kroner skal brukes per innbygger i årets julegavehandel.

– I Norge har vi et høyere lønns— og prisnivå enn i de øvrige landene. Det kan være en av forklaringene på at vi troner øverst på denne listen, sier Randi Marjamaa.

Blant nordmenn er det i Nord-Norge det brukes mest penger per innbygger, drøye 4.800 kroner, tett fulgt av Sørlandet. I Oslo brukes det minst, cirka 4.000 kroner.

Ikke uventet er det de yngste, aldersgruppen 16-25 år, som bruker minst. 2.800 kroner har denne aldersgruppen tenkt å bruke hver. Mest bruker de som er mellom 26 og 39 år – rundt 4.800 kroner. (©NTB)