KRISTIANSAND: – Hva skjedde? Etter tretti år som en for de aller fleste ukjent organisasjon har Norsknarkotikapolitiforening (NNPF) i løpet av et par måneder blitt landskjent som en suspekt ruspolitisk lobbyforening som er kilden til det såkalte "NNPF-bråket" og "politiskandalen".

Slik starter nestleder i NNPF, Geir Evanger, sitt leserinnlegg til Fædrelandsvennen.

Foreningen har gjennom sommeren fått mye omtale og massiv kritikk for å blande mellom rollene til politi og seg selv som interesseorganisasjon.

Blant annet skrev Fædrelandsvennen at skjenkesteder i Kristiansand aksepterte ulike avtalevilkår ved å henge opp plakater mot narkotika, mot at de slapp prikker ved mindre overtredelser av alkohollovgivningen.

På grunn av de mange forholdene som er avslørt, har Justisdepartementet godt i gang med en granskning av foreningen.

Fædrelandsvennen har i lengre tid forsøkt å NNPF til å kommentere forholdene som er debattert, uten hell.

Geir Evanger, nestleder i Norsk narkotikapolitiforening, har svart på vegne av foreningen i et leserinnlegg til Fædrelandsvennen. Foto: NNPF

Hevder seg utsatt for en svertekampanje

– Vårt standpunkt mot avkriminalisering av bruk og besittelse av mindre mengder narkotika ble koblet opp mot at Stortinget stemte ned rusreformen, skriver nestleder Evanger i leserinnlegget.

Videre hevder han at at foreningen og enkeltpersoner i den har vært utsatt for en svertekampanje, sammen med navngitte medier, for at foreningen skulle legges ned.

Styreleder i NNPF, Jan Erik Bresil, har i dag også kommet med en uttalelse til Nettavisen.

— I media fremholdes antydninger om straffeforherligelse, korrupsjon og andre omdømmesensitive oppslag. I lys av det som foregår i media, ser vi nødvendigheten av å uttale oss, for å belyse og for å korrigere åpenbare faktafeil.

I leserinnlegget Fædrelandsvennen har mottatt fra foreningen, lover de å rydde opp i eventuell «samrøre» og rolleblanding.

– Der er selvsagt noe vi i NNPF tar på største alvor og ønsker å rydde opp i. Og hvis vi på noe annet vis har gjort noe klanderverdig, ønsker vi åpenbart også å ta tak i det - som enhver seriøs organisasjon, skriver Evanger.

Avslutningsvis skriver nestleder at han ikke utelukker mer hets og trakassering, som følge av leserbrevet.

– Det er direkte synd at det skal være et slikt anspent ytringsmiljø i et åpent demokrati. NNPF kommer alltid til å fortsette å bry seg, og vi håper den fremtidige rusdebatten blir mer nyansert og saklig, skriver Evanger.

Flere forhold avdekket

Debatten om samrøre mellom politi og den ruspolitiske foreningen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) har oppstått etter saker fra flere medier:

24. april: VG avslørte at NNPF har brukt adressene og telefonnumrene til en rekke lokale politistasjoner som sin kontaktinformasjon.

17. juni: NRK avslørte at NNPF har fått nesten tre millioner kroner fra politiets eget budsjett over en periode på 17 år.

2. juli: Fædrelandsvennens avslørte at skjenkesteder i Kristiansand aksepterte et avtalevilkår om å ta avstand fra narkotika ved å henge opp plaketter, som ble utarbeidet av NNPF, slapp prikker ved mindre overtredelser av alkohollovgivningen.

7. juli bestemte politidirektør Benedicte Bjørnland at politiet skulle granske seg selv. Timer senere kom meldingen om ekstern gransking. 19. juli ba politidirektøren Justisdepartementet om å nedsette utvalg og utforme mandat. Bakgrunnen for det var for å sikre tilstrekkelig distanse og habilitet til arbeidet.

29. juli: NRK avslørte at Bjørnland kunne lese deler av rapporten om ny rusrefrom ti dager før den ble offentliggjort 19. desember 2019. NRKs avsløring medførte at Ola Elvestuen krevde utvidet gransking av politiet.