Kraftig eksplo­sjon ved politi­stasjon i Køben­havn

Dansk politi mener det er for tidlig å si om det er sammenheng mellom eksplosjonene ved politistasjon natt til lørdag og et skattekontor tidligere i uken.

Publisert:
  • NTB-Ritzau
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Dette er en forsettlig handling. Det er det ingen tvil om, sa politiets sjefinspektør Jørgen Bergen Skov lørdag formiddag.

Det var ingen på jobb ved nærpolitistasjonen på Nørrebro natt til lørdag da eksplosjonen fant sted. Ingen personer ble skadd i eksplosjonen.

Tirsdag kveld ble kontorene til Skattestyrelsen i Nordhavn i København, noen få kilometer unna, rammet av en eksplosjon. Der ble det brukt militært sprengstoff. Heller ikke der var det folk på jobb.

Så langt er ingen pågrepet for tirsdagens angrep. Det er heller ingen pågrepne etter angrepet natt til lørdag.

Skov sa det er for tidlig å si noe om de to sakene henger sammen.

– Vi kan heller ikke si noe om hvorvidt det er samme type sprengstoff som ble brukt ved Skattestyrelsen, sa han.

– Som vi så da det gjaldt sprengningen ved Skattestyrelsen, så tar det noe tid før vi er i stand til å melde hva dette dreier seg om, sa Skov.

Etterlyser mann

Politiet etterlyser en antatt gjerningsmann som løp fra stedet etter at eksplosjonen ved politistasjonen raserte fasaden på bygningen i Hermodsgade 3.

Han omtales som antatt gjerningsmann og skal være i 15-25-årsalderen. Han er 170–180 centimeter høy og har vanlig kroppsbygning.

Politiet ber folk som har sett ham, ta kontakt. Han var iført en svart jakke med hette som var trukket over hodet. Videre hadde han på seg mørke, løstsittende bukser med lomme på høyre buksebein, og det var et lyst merke på lommen. Skoene var svarte og med svarte såler. I hånden hadde han en plastpose fra Rema 1000, ifølge beskrivelsene.

Mannen løp mot Sigynsgade og derfra videre mot Skjolds Plads.

Stort alvor

Politiet fikk melding om eksplosjonen klokken 3.18 natt til lørdag. Brann- og beredskapsetaten mottok melding om et høylytt brak fra området rundt Hermodsgade 3 klokken 3.40. Mannskaper og politi ble sendt til stedet.

– Det skal ikke herske noen tvil om at vi ser med stor alvor på dette her, sa Agerskov Schultz.

Det var også Skovs budskap senere lørdag.

– Eksplosjoner skal ikke være hverdagen for innbyggerne i København. Vi ser på dette med stort alvor, sa Skov.

For tidlig å snakke om terror

Statsminister Mette Frederiksen omtalte eksplosjonen mot Skattestyrelsen tidligere i uken som en svært alvorlig forbrytelse.

– Politiet etterforsker svært bredt nå, men det er klart at det gir grunn til bekymring når det skjer for andre gang på en uke, sier justisminister Nick Hækkerud til dansk TV 2.

Skov sa lørdag formiddag at det er for tidlig å si om det dreier seg om terror.

– Dette er handlinger utført mot bygninger, sa han.

Han understreket at politiet etterforsker bredt og at det ikke foreligger noen spesifikk teori. Terrorparagrafen er så langt ikke tatt i bruk, uttalte han.

– For at vi skal kunne snakke om en terrorsak, så må det være juridiske forutsetninger på plass, og det har vi på ingen måte ennå, sa Skov.

Redde folk i gatene

Bilder i sosiale medier viser den lokale politistasjonen i Hermodsgade med knuste vinduer, skader på inngangspartiet og en tilstøtende bygning.

Avisen Berlingske skriver at eksplosjonen var så kraftig at vinduer på en bygning 150–200 meter unna ble knust.

I bygningen der politistasjonen ligger, var det knust vinduer helt opp i femte etasje, skriver avisen.

34-årige Mikael Panduro var på jobb som dørvakt på en nattklubb i Sigurdsgade nær politistasjonen da det smalt. Han forteller om massiv tilstedeværelse av politi etter den voldsomme eksplosjonen.

– Det lød et helt vanvittig høyt brak, og alt ristet. Det går ikke mye mer enn et par minutter, så er politiet til stede og sperrer av alt sammen, sier Panduro.

– Folk som var ute på gaten, søkte over mot klubben. Det var voldsomt, og folk ble redde, forklarer han.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.