Litaueren ble stoppet av Tollvesenet da han ankom med Superspeed 15. februar i år. I et hulrom i baksetet av bilen lå syv innpakkede flasker. Fem av flaskene inneholdt amfetaminolje.

Ferdig behandlet tilsvarer dette omtrent 20 kilo amfetamin. De to siste flaskene inneholdt 100 gram cannabis.

Tirsdag startet rettssaken mot 47-åringen i Kristiansand tingrett.

— Jeg smuglet ikke narkotika, jeg smuglet GBL, svarte 47-åringen på spørsmålet om han erkjenner straffskyld.

Les også:

Skulle få 1000 Euro

Litaueren forklarte i retten at han skulle få 1000 Euro (ca 8000 kroner) for å smugle det han trodde var GBL.

Hadde det vært pulver hadde jeg aldri tatt det med meg.

— En person i Litauen, som jeg kjenner av utseende, tilbød meg å tjene ekstra penger, sa 47-åringen, som forklarte seg for retten via tolk.

Han trodde ikke risikoen var spesielt stor, siden GBL selges fritt som et kjemisk middel i mange europeiske land. Litaueren hevdet at han hadde lest på internett at GBL var et rusmiddel som ble brukt som alkoholsubstitutt i Sverige.

_DSC0015 (Stor).JPG Foto: Politiet

— Jeg hadde ingen tanker om at det var narkotika. Jeg visste ikke at det fantes i flytende form. Hadde det vært pulver hadde jeg aldri tatt det med meg, sa 47-åringen.

- Frykter for mitt liv

På spørsmål fra tingrettsdommer Ben Fegran innrømmet 47-åringen at han kjente navnet til personen som ba ham smugle stoffet. Samme person skal ha pakket inn flaskene og gjemte dem i bilen.

— Jeg vet hva han heter, men jeg har ikke lyst til å si det. Slik saken har utviklet seg frykter jeg for mitt liv, sa 47-åringen, som forsvares av advokat Christine Hamborgstrøm.

47-åringen kom til Norge i en svenskregistrert Citroen C5. Bilen skal han ha kjøpt i Sverige noen måneder før smuglerturen.

Litaueren hevdet at han skulle til Norge for å kreve inn gjeld fra en person han kjente i Norge. Før han reiste fra Litauen fikk han tilbud om å ta med seg flaskene til Voss i Hordaland.

- Sprikende forklaringer

Påtalemyndigheten representeres av statsadvokat Beate Rullestad-Jansen.

— Smugling av fem liter GBL vil normalt straffes med noen måneders fengsel. Smugling av amfetamin straffes med flere år. Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at han forsettlig har smuglet amfetaminbase, sa Rullestad-Jansen.

Hun viste til at litaueren har gitt sprikende forklaringer i avhør.

— Han er avhørt av politiet tre ganger. Forklaringene tyder på at han tilpasser forklaringene sine, sa Rullestad-Jansen.

Rettssaken varer i to dager og avsluttes onsdag.