Ved inngangen til september var det fire tidligere rusmisbrukere på senteret som har plass til åtte.

— Det er for lavt. Nå har senteret vært i drift i litt over et år og jeg ser utfordringen i å rekruttere de rette. Men Jegersberg gård er ikke de første til å gjøre dette og burde hatt flere, sier Tor Utsogn (Frp), leder i helse og sosialstyret

Da de vedtok å starte opp Jegersberg gård i 2012, fikk de vite at de første beboerne var planlagt å flytte inn så raskt stedet var ferdig.

Senteret var ferdig i mai 2013, men etter det har det stort sett vært 4-5 beboere der. Det kommer fram av en rapport som Kristiansand Revisjonsdistrikt har laget for bystyret.

Kritikk

I rapporten kommer det fram flere kritikkverdige forhold:

• Kommunen har undervurdert hvor lett det vil være å fylle opp senteret.

• Kommunen har også indikert overfor politikerne at prosjektet skal gå i balanse. Politikerne har ikke blitt godt nok informert om utgiftene til å opparbeide Jegersberg Gård og å drifte det.

• Politikerne opplever også at det er uklart hvilken målgruppe senteret retter seg mot.

Det kostet det 14 millioner å opparbeide Jegersberg gård. I tillegg kostet det kommunen 18 millioner å kjøpe stedet. Til sammen 32 millioner.

Planen har helt siden starten vært å utvide med ytterligere 18 plasser, noe som vil koste 30 millioner. Det er ikke klart om dette blir noe av.

Kun første del av Jegersberg Gård er fullført. Planen er at det skal utvides med 18 nye plasser. Det vil koste 30 millioner og skal etter planen finansieres med husleie. Bystyret har ennå ikke gitt endelig godkjenning til en slik utvidelse. Foto: AMTEDAL & HANSEN ARKITEKTKONTOR

Kritikkverdig

Helse og sosialdirektør Wenche Delhi sier nå at det vil ta noe mer tid å fylle opp de åtte plassene enn først antatt

— Det har nok vært mer krevende enn vi hadde håpet. Selv om vi har hatt utenlandske modeller å forholde oss til, må vi uansett gjøre et grunnarbeid når vi skal bygge opp dette tilbudet, så vi har nok vært for optimistiske, sier Delhi som overtok etter Lars Dahlen i mai.

I rapporten går det fram at man må regne med å bruke tid på å fylle et sted som Jegersberg Gård og at det ikke er urimelig at det tar mer enn et år.

Ideen er at de som kommer inn først skal bli mentorer for de som kommer inn senere. Da trenger man å rekruttere en mentorstamme.

— Det som er viktig for oss, er å kunne gi et tilbud til de som vi ikke gir et tilbud til i dag. Da er det viktig å satse på å bygge opp et skikkelig tilbud. Da må vi også forholde oss til at det går noe opp og ned. Om det er en eller to færre enn det skal være, er normale svingninger.

Pengebruk

Flere politikere har stilt spørsmålstegn ved om Jegersberg gård er rett bruk av penger. Delhi mener dette er et viktig tilbud for regionen.

— Dette er et godt tilbud for de brukerne som trenger lang tid på å komme seg tilbake. Det er noe vi som region bør ha fokus på.

— Men dere har fått kritikk for at dere ikke har informert godt nok om kostnadene?

— Det er vanskelig for meg å kommentere det nå. Det jeg kan si, er at det aldri har vært tanken å føre noen bak lyset. Dette kan dreie seg om forskjeller i hvilke kostnader man legger inn, og vi får fremover legge vekt på å synliggjøre det bedre.

Tidligere helse og sosialdirektør Lars Dahlen hadde torsdag ikke anledning til å kommentere rapporten. Kommunerevisjonen vil heller ikke kommentere rapporten nå.

Kan bli stanset

Tor Utsogn er enig i at tilbudet på Jegersberg Gård fungerer, men stiller likevel spørsmål ved om det er rett å fortsette utbyggingen.

Tor Utsogn. Foto: Erling S. Hægeland

— Det viktigste for meg er ikke om senteret er fult nå, men om dette er noe vi skal satse videre på eller om vi kan bruke de ideelle organisasjonene vi bruker i dag. Vi har brukt 32 millioner og hvor mange flere millioner må vi bruke før vi er i mål? Målet må være rusfrihet for de menneskene dette gjelder.Han mener det er høyst uklart hva utgiftene faktisk blir, hvor lang tid det vil ta å fylle opp Jegersberg og hvilke grupper som skal få hjelp på stedet.

Både Høyre og KrF har tidligere sagt at det ikke er sikkert at de vil støtte videre utbygging.

— Det viktigste er ikke Jegersberg gård, men et best mulig tilbud for rusmisbrukerne, sier Utsogn.