KRISTIANSAND: – I november advarte politistasjonssjef Ole Hortemo politikerne i formannskapet i Kristiansand mot islamsk ekstremisme og radikaliseringer blant unge muslimer. Dette tar det muslimske miljøet i landsdelen på alvor, og vi vil gjøre alt som står i vår makt for å forhindre at ekstremisme får grobunn blant våre trosfeller, sier leder Akmal Ali for Islamsk Union i Agder.

Torsdag hadde muslimske ledere på Sørlandet for første gang et felles møte med både kriminalitetsforebyggende enhet i Kristiansand kommune, PST og Agder politidistrikt.

Glad for initiativet

– Vi har møter med ulike grupper, og er takknemlige for invitasjonen som denne gangen kom fra de muslimske organisasjonene. Det er viktig med en mest mulig åpen dialog, sier Knut Aurebekk som er leder av Politiets sikkerhetstjeneste i Agder.

Akmal Ali sier de på møtet med PST ikke fikk noe nærmere informasjon om det var avdekket radikale islamister i landsdelen, men at det muslimske miljøet uansett ønsker å bidra til å forebygge en uheldig utvikling.

3000 muslimer

– Jeg er ikke kjent med at det blant de 3000 muslimene i Kristiansand, eller i landsdelen for øvrig, er noen som har reist eller planlegger å dra ut av landet for å kjempe med våpen. Selv om en ikke treffer noen som uttrykker radikale meninger, skal en jo være klar over at en i dag kommuniserer med likesinnede på nettet, sier Akmal Ali.

Lederen av Muslimsk Union i Agder sier at det er kriminelt og fullstendig uakseptabelt å oppfordre til vold.

– Vi må bevisstgjøre muslimske ungdommer på at det uforenlig med islamsk lære å planlegge, oppfordre eller utføre voldelige handlinger. Alle har et ansvar for å være med å forhindre vold og terror. Det kan vi ikke bare overlate til politiet, sier Akmal Ali.

Foruten Muslimsk Union i Agder deltok ledere for Det Muslimske Trossamfunn i Agderfylkene, Det Tyrkiske Muslimske kulturforening og Kurdisk Forening på møtet med kommunen og politiet.

– Det er nok noen av våre som er litt skeptiske til å samarbeide så tett med norsk sikkerhetspoliti, men det tror jeg vil avta etter hvert. Vi har tross alt et felles mål om å unngå terror og vold generelt, sier Akmal Ali.