FARSUND: En 19 år gammel mann må ut med nesten 90.000 kroner i erstatning etter at han gikk amok og gjorde omfattende skadeverk på Kvaviksletta i Lyngdal om ettermiddagen fredag 15. januar.

Midt på lyse dagen gikk 19-åringen langs fylkesvei 43 med brøytestikker i hendene, og slo dem mot biler som kom forbi.

Ni biler fikk skader. Det var alt fra småskraper til karosseriskader og knuste frontruter.

Lagt i bakken

Den ene av bilene måtte repareres for nesten 21.000 kroner etter 19-åringens tokt.

Mannen ble lagt i bakken av en privatperson før to politipatruljer kom til stedet og pågrep ham.

I Lister tingrett forklarte mannen at han ikke husker så mye fra det som skjedde. 19-åringen og en kamerat hadde drukket alkohol fra tidlig på morgenen.

Alt hærverket skjedde mellom klokken 15 og 15.45, ifølge dommen fra Lister tingrett.

19-åringen er ikke tidligere straffedømt eller bøtelagt, men da han møtte i Lister tingrett i april sto han tiltalt for en rekke forskjellige lovbrudd, fra mindre tyverier av Cola-bokser og innbruddsforsøk til kjøring uten førerkort og det omfattende skadeverket.

Rettet pistol mot biler

Mannen sto også tiltalt for å ha vært i besittelse av våpen på offentlig sted, etter at han i desember i fjor ble tatt på fersken av politiet da han gikk langs Hølleveien i Søgne med en softgun-pistol bak i bukselinningen og et ekstra magasin i lommen.

Han hadde også pekt med pistolen mot biler som kom kjørende.

Noen måneder tidligere hadde han kjørt en uregistrert moped fra Farsund til Kristiansand, uten at han hadde gyldig førerkort. Ved Kvadraturen skolesenter ble det stjålet skilter fra en annen moped, og 19-åringen kjørte rundt i Kristiansand med mopeden fram til han ble pågrepet av politiet senere på dagen.

«Kriminell livsstil»

I Lister tingrett ble 19-åringen funnet skyldig på alle punkter, og dømt til betinget fengsel i 60 dager samt å betale erstatning til bileierne.

«Det er skjerpende at det er begått relativt mange straffbare forhold over forholdsvis kort tid, særlig fordi dette vitner om valg av en kriminell livsstil hvor terskelen for lovbrudd er lav», heter det i dommen.

19-åringen ble lagt i bakken av en privatperson før to politiptruljer kom til stedet ved industriområdet på Kvavik i Lyngdal. Foto: Tipser