Vegetasjonen skal være så intakt som mulig. Klatremus og de andre dyrene får bare tråkke på barkbelagte, smale stier gjennom lyngen. Foto: Kjartan Bjelland
Ved det store treet spilles den første av tre hovedscener i Hakkebakkeskogen. Foto: Kjartan Bjelland
Mikkel Rev hilser på publikum i tribunetoget. Foto: Kjartan Bjelland
Mikkel Rev er kanskje rollen som krever størst kondisjon. Han løper på kryss og tvers på jakt etter en liten mus. Foto: Kjartan Bjelland
Så nært kommer publikum på Klatremus, som synge og spille kan. Foto: Kjartan Bjelland
Bakermesteren kommer hoppende inn i bakeriet sitt. Foto: Kjartan Bjelland
Bakermester Harepus (Daniel Dystebakken) lukter på pepperkakene. Det viser seg at Bakergutten (Emilie Tverbak) har forvekslet én kilo sukker med pepper i oppskriften, til bakermesterens fortvilelse. Foto: Kjartan Bjelland
Mikkel Rev forsøker først å stjele pepperkaker, men blir overbevist av Bakermester Harepus og Bakergutten til å gjøre opp for seg. Foto: Kjartan Bjelland
Bakermester Harepus (Daniel Dystebakken). Foto: Kjartan Bjelland
Tilbake på stasjonen er ikke alt ferdig forberedt ennå, men her blir det feiring av Bamsefars fødselsdag. Foto: Kjartan Bjelland

— Dette kunne vi gjort mye billigere, men vi har tatt et strategisk valg om å være en levende park, med levende dyr, planter og mennesker, sier underholdningssjef Roy Bjerke i Kristiansand Dyrepark.

Den nye attraksjonen koster 28 millioner kroner, og åpnes neste fredag på høydedraget ovenfor Kardemomme by og Kjuttaviga.

I løpet av sesongen, fra juni til august, skal det spilles 10.000 scener fordelt på 2300 togturer, med en kapasitet på hele 300.000 publikummere.

Erter Mikkel Rev

Driften av Hakkebakkeskogen vil passere tre millioner kroner, og er med dette tre ganger dyrere enn Kardemomme by.

Er det ikke sørgelig at rever ikke kan klatre i trær?

— Er det ikke sørgelig at rever ikke kan klatre i trær, roper joviale Klatremus triumferende, mens skrubbsultne Mikkel Rev sitter på bakken og surmuler, alltid klar for en liten musefilet.

Hakkebakkeskogen lanseres som en verdensnyhet. Det skal ikke finnes andre fornøyelsesparker der gjestene fraktes rundt i en historie fortalt av levende figurer.

Hver dag skal opptil 5000 gjester fraktes med tribunetoget, med ansiktet vendt inn mot skogen. Her synger Bestemor Skogmus (Benedicte Søreng) foran huset til Bakermester Harepus. Foto: Kjartan Bjelland

Staben består av 35 skuespillere, av disse vil 21 være i sving per dag. Det trengs fem ekorn, tre rever og tre bestemødre, og to av de øvrige skikkelsene.Livet i Hakkebakkeskogen må koordineres med høyeste presisjon så ikke barna får øye på to rever samtidig over åsryggen, noe som kan skape forviklinger i et ungt sinn.

— Vi må unngå at barna sier «Hæ, jeg så én Mikkel Rev der og en annen der, pappa!», påpeker regissør Jostein Kirkeby-Garstad overfor Fædrelandsvennen.

Teater hele veien rundt

Som du roper i skogen, får du svar. Og dyrene i Hakkebakkeskogen roper stadig til passasjerene på tribunetoget:

Togfører Ekorn-Lise trenger hjelp til å skremme bort Mikkel Rev. Klatremus spør om reven har sovnet under det store treet, slik at hun trygt kan klatre ned og pile av gårde.

Reven viser seg å være en tarvelig jeger. Et par vers av «So, ro lillemann», med Klatremus på vokal og gitar, og han slokner på et blunk - på tom mage.

Mikkel Rev snorker som et voksent mannfolk til vuggesang fra Klatremus. Foto: Kjartan Bjelland

De tre spesialkonstruerte tribunetogene, med fire vogner hver og høyttalere i taket, føres av Ekorn-Lise. Med avgang hvert kvarter loser den vesle gnageren 150 gjester rundt den 430 meter lange banen.— Det er ikke én meter av togturen vi ikke spiller teater, opplyser regissøren.

Reisen gjennom Thorbjørn Egners nye univers tar 40 minutter, og publikum kommer svært tett på figurene.

- Helt magisk

Handlingen foregår både langs skinnegangen og ved tre scener, der det saktegående toget gjør stopp:

Klatremus som lurer Mikkel Rev ved det store treet, pepperkakebaking i bakeriet til Bakermester Harepus, og Bestemor Skogmus som flykter luftveien fra Petter Pinnsvin for så å lande på taket til Morten Skogmus.

– Vi jakter på det helt ekte, sier underholdningssjef Roy Bjerke (t.h.) i Kristiansand Dyrepark, her sammen med kreativ produsent Kiersten Kauffman og regissør Jostein Kirkeby-Garstad. Foto: Kjartan Bjelland

Til slutt hilser barna på selveste jubilanten, 50-åringen Bamsefar, ved avstigning. — Hakkebakkeskogen har vært spilt i mange teaterhus, men for første gang eksisterer skogen. Når barna kommer på besøk blir opplevelsen deres så mye sterkere, akkurat som flere generasjoner før dem har opplevd Kardemomme By, sier Jostein Kirkeby-Garstad.

Sammen med kreativ produsent Kiersten Kauffman tråkket han i vinter opp de smale stiene, som nå er barklagt. Resten av Hakkebakkeskogen, med trær, mose og blåbærlyng,skal skånes mot både revepoter og menneskeføtter.

Været bestemmer lyssettingen.

Regissør og produsent hylles for samarbeidet, som er finpusset etter ni år med Kristian And fra Herli Land. I år blir det pause fra bombehoppingen i Kjuttaviga, kulissene flyttes ut i frodig natur.

— Det er så eventyrlig vakkert her oppe, helt magisk. Scenebildene skifter for hver togavgang, og været bestemmer lyssettingen, forteller Kauffman.

Passerer millionen?

Dyrene skal ikke overvintre i Hakkebakkeskogen. Utenom sesongen blir den lukket og låst slik at kulissene blir bevart til neste sesong.

Klatremus rømmer fra reven. Foto: Kjartan Bjelland

Det legges opp til at halvparten av togbillettene kan reserveres av gjestene på forhånd, annensteds i parken samme dag. De øvrige setene tilbys fremmøtte ved hver avgang. Da Kardemomme by åpnet ble parkens besøkstall nesten doblet; fra 290.000 i 1991 til over en halv million i 1992.

I fjor var 897.000 gjester innenfor portene, mens rekorden på 975.000 ble satt i 2012. Omsetningen endte på 326 millioner kroner, mens resultatet ble forholdsvis beskjedne 17 millioner.

Den nye attraksjonen skal ikke finansieres ved høyere pris, men flere besøkende. Parkledelsen ser derfor helst at de passerer millionen i år.