Ifølge kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet er alderskontroll en av deres viktigste oppgaver. Alle kunder under 25 år skal derfor vise legitimasjon.

— I fjor avviste vi 515 mindreårige i våre butikker i Agder-fylkene. Det er cirka to om dagen som stoppes fordi de ikke er gamle nok til å handle hos oss, forteller han.

Kommer godt ut

Det er en liten nedgang fra året før, da de stanset 565 totalt.

Juvente gjennomfører hvert år skjenkekontroller, og sjekker blant annet alderskontrollen til Vinmonopolet som en del av sin politiske kampanje.

Rapporten fra 2012 viser at kun ett av 21 forsøk på å kjøpe alkohol på Vinmonopolet var vellykket. Du kan lese mer om dette her.

Får tak i alkohol likevel

I undersøkelsen Ungdata ble elever på 8.-10. trinn spurt om sitt forhold til alkohol. Da svarte 17 prosent av elevene fra Sør-Norge at de hadde vært beruset i løpet av det siste året.

Ifølge leder for ordensseksjonen i politiet i Kristiansand, Dag Tallaksen, skaffer mindreårige seg alkohol på flere måter.

— Forebyggende avsnitt har registrert at det står en del mindreårige utenfor butikker på sentrale steder og spør folk om å kjøpe for seg. Ofte kjenner de også en som kjenner en som kjøper. Det er også helt sikkert en del som tar hjemmefra, sier han.