Et tre blåste lørdag ettermiddag over Andreas Kjærsvei i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland
Her prøver folk å fortøye båtene mens bølgene slår inn i gjestehavna i Kristiansand lørdag ettermiddag. Foto: Kjartan Bjelland

— Det har i løpet av kvelden på lørdag vært oppe i full storm ved Lindesnes fyr, og stiv kuling flere steder ellers langs sørlandskysten, sier meterolog John Smith ved Meterologisk institutt til Fædrelandsvennen.

Vinden har avtatt utover natt til søndag, før et nytt lavtrykk ventes inn søndag kveld.

Uværet kom inn over Kristiansand for fullt ved 14-tiden lørdag. Veitrafikksentralen meldte raskt om at det flere steder på Sørlandet hadde blåst trær over veibanen.

— Det er kraftig vind i landsdelen, og vi har fått flere telefoner fra bilister som forteller om trær som ligger helt eller delvis ut i veibanen flere steder i Agder. Trær skal blant annet ha blitt liggende ute i kjørebanen på veistrekninger i Mandal og Marnardal, sa Tove Hunde ved Statens vegvesens veitrafikksentral lørdag ettermiddag.

Politiet nedringt

Politiet i Agder ba bilister kjøre forsiktig på grunn av de store nedbørsmengdene.

— Vi har i løpet av lørdag ettermiddag og kveld fått et hundretalls telefoner om skader og uhell som været har forårsaket. Alt som har kunne blåse vekk av løse gjenstander har gjort akkurat det. Vi har fått uttallige meldinger om trær som har blåst over vei, telefon og strømledninger. Flere båter har slitt seg fra fortøyningene. Ved Vigeland i Lindesnes forsvant ei flytebrygge som nå trolig er på tur langs kysten, sier operasjonsleder Per Kristian Klausen i Agder politidistrikt.

Politiet har fått flest telefoner om stormens herjinger fra område lengst øst i Aust-Agder, men også en god del fra Kristiansand.

Flere hundre uten strøm

Agder Energi meldte lørdag kveld om at flere hundre abonnenter i både Aust- og Vest-Agder er uten strøm.

Klokka 19.30 var situasjonen denne: 600 abonnenter uten strøm i Lillesand. 20 uten strøm i Arendal, 58 i Sirdal, 990 i Marnardal og 280 strømløse i Åmli.

— Strømbruddene skyldes i stor grad at trær har blåst over linjer, men det er også flere strømmaster som har knekt i den sterke vinden. Mannskaper vil utover kvelden arbeide for fullt med linjeretting, sier mediekontakt Hanne Liv Refsnes i Agder Energi.

Klokka 22.00 var antall abonnenter som har mistet strømmen økt til 1600. De som da måtte klare seg uten lys og fjernsyn hadde adresse i Lillesand, Kvinesdal, Sirdal, Åmli og Vegårshei.

— Montører vil fortsette med feilretting utover natta. Arbeidet kan ta tid, da det er snakk om mange trær som har falt over linjer. Å felle trær i mørket kan som kjent være forbundet med en viss risiko, sier Hanne Liv Refsnes.

Klokka 23.00 var skadene på strømnettet i Lillesand, Åmli og Holt reparert, og antall kunder på Sørlandet uten strøm redusert til 700. Søndag morgen hadde de aller fleste fått strømmen tilbake.

Trær over veier

Klokka 16.16 meldte politiet på Twitter at et tre lå på tvers av Andreas Kjærsvei i nærheten av Sørlandet sykehus Kristiansand. Ingeniørvesenet i Kristiansand kommune ble varslet og skulle få fjernet treet.

Klokka 17.35 fortalte operasjonsleder Per Kristians Klausen i Agder politidistrikt at de nærmest ble ringt ned om trær som hadde falt over veier både i Aust- og Vest-Agder. På fylkesvei 410 ved Vindholmen i Arendal falt en stor stein ut i veien. På fylkesvei 176 mellom Harebakken og Myra i Arendal hadde flere strømstolper falt over veien. Mannskaper fra Agder Energi og veientreprenør var på stedet.

Utrigger knakk

Det var også kommet meldinger om tre over veien ved Flosta i Arendal og på fylkesvei 411 i Tvedestrand.

Også på E 39 ved Vestre Skogsfjord i Mandal og på Trysnesveien i Søgne måtte mannskaper sendes ut for å fjerne trær fra veibanen.

I Hannåsleiren på Evje ble en 59 år gammel mann skadet etter at et tre veltet over et telt han befant seg i. Mannen ble brakt til sykehus med luftambulanse.

I gjestehavna i Kristiansand ble en større seilbåt liggende og slå mot nabobåten, etter at festet på utriggeren knakk.

Se uværet på våre nettkamera her.

Hvordan er situasjonen der du er? Tips oss og send bilder på nyheter@fvn.no.