— Flertallet har valgt en styringsform som er helt ny her i byen. De ga seg selv ledere og nestledere i samtlige hovedutvalg, og ingen ting til opposisjonen. Det er lov, men det er kjedelig, og det gjør det ekstra tøft å være i opposisjon. Slik byen har vært drevet tidligere, har det alltid vært rom for et mindretall, konstaterer Arbeiderpartiets gruppeleder.

— Og styrken i demokratiet måles som kjent i måten mindretallet behandles på, legger hun til.

Men etter fire år som varaordfører, beskyldes hun nå for å lede en tafatt opposisjon som ikke klarer å utnytte handlingsrommet som har oppstått etter at Grundekjøn og hans menn flyttet politikken langt ut til høyre. "Debatten om budsjettet ble tam. Dessverre er det dekkende for kristiansandspolitikken generelt i det siste" konkluderte Fædrelandsvennens politiske redaktør Vidar Udjus da 2014-budsjettet ble vedtatt like før jul. Og han anbefalte opposisjonen å gå i seg selv.

Møtt med taushet

— I budsjettdebatten oppsto en situasjon vi aldri har opplevd før, nemlig at flertallet ikke ville diskutere mindretallets politikk. Flertallskonstellasjonen valgte å møte mindretallets forslag med taushet, og det er noe helt nytt, sier Gundersen.

— Tror du det var en bevisst strategi?

— Det vet jeg ikke, men det var veldig underlig, svarer hun, og går slett ikke med på at opposisjonen er tam og utydelig:

— Det var helt nytt at vi laget et budsjettforslag sammen med Venstre, SV, MDG og Rødt. Men media er nok ikke interessert i mindretallets budsjett siden dere vet det ikke blir vedtatt, fortsetter hun. Og innrømmer samtidig at moren pleier å ringe når det har gått for langt tid siden hun har vært i avisen ...

— Hvorfor går du ikke tydeligere ut i tradisjonelle eller sosiale medier og skaper debatt?

— Jeg er komfortabel med måten jeg forvalter rollen som opposisjonsleder på. Du får meg ikke til å komme med noen populistiske utspill for å skape overskrifter.

Steker i eget valgflesk

— Populistisk trenger du ikke være, men etter valget 2011 lovet du å være en vaktbikkje?

— Ja, og det mener jeg at jeg er i bystyret, formannskapet og byutviklingsstyret. Vi kommer med presis og offensiv påtale på områder der vi er uenige, og har klart å skaffe flertall i viktige saker som skolestruktur, deler av kultursatsingen, kvadraturplanen og nå sist bosetting av mindreårige asylsøkere.

Men Arbeiderpartiet er et konstruktivt og ansvarlig parti både i posisjon og i opposisjon, og det er viktig for meg å fremstå som ryddig og seriøs. Å drive med overbudspolitikk eller sparke i øst og vest tror jeg verken politikken eller Arbeiderpartiet tjener på. Selvfølgelig kunne jeg ha stått på barrikadene og ropt ut at de blå har sviktet sine egne valgløfter ved at de verken har fjernet rushtidsavgiften eller fått tilbake storbymidlene. Men det gjør jeg ikke. Akkurat der tror jeg de steker godt i sitt eget valgflesk, sier Gundersen.

En jobb å gjøre

Ved valget i 2011 gikk Ap i Kristiansand fram over seks prosent, og fikk 26,4 prosent av stemmene mot Høyres 26,5. — Vi er ikke et slagent parti. Tvert imot har vi større oppslutning enn noen gang, og har godt besøkte møter med store og gode diskusjoner blant dyktige og engasjerte medlemmer. Vi vant faktisk valget, men er likevel i en posisjon der vi aldri har hatt mindre innflytelse, og det hadde selvfølgelig vært hyggelig om vi kunne levere mer tilbake. Vi ønsker en by med gode fellesskapsløsninger på skole, barnehage, omsorg og kultur framfor en 100-lapp i lette på eiendomsskatten, privatisering og kutt i offentlige tilbud. Der har vi en jobb å gjøre om to år.

— Og dere går til valg i 2015 med deg som ordførerkandidat?

— Det skal partiet bestemme, og den prosessen har ikke startet ennå.

Plass til mindretallet

— Men du sier ikke nei hvis du blir spurt?

— Vi har tradisjon for å svare partiet, og det skal jeg gjøre. Men har en et bankende politisk hjerte, skal det jo litt til for å slutte å engasjere seg.

— Og dersom dere kommer i posisjon, vil dere gi god plass til opposisjonen?

— Da skal vi gi rom for et mindretall som skal lyttes til og få posisjoner å bekle.

- Vi skal levere vår politikk

— Vi har et definert politisk prosjekt, og har sagt at dette vil vi levere. Den plattformen holder vi oss lojalt til, og jeg kan derfor ikke se at det har noen egenverdi å skape stor debatt eller god underholdning i bystyret.

Kommer det noen gullkorn fra opposisjonen som etter vårt syn styrker vårt prosjekt, så er vi åpne for det, men debatt som sådan er ikke noe mål i selg selv.

Grundis_6.jpg Foto: Jon Anders Skau

Det sier ordfører Arvid Grundekjøn (H) som står i spissen for flertallskoalisjonen mellom Høyre, KrF, Frp og Pensjonistpartiet. Han avviser at de hadde avtalt ikke å kommentere opposisjonens forslag i budsjettdebatten før jul.At de selv har besatt samtlige lederverv i hovedutvalgene, synes han heller ikke er problematisk:

— De har jo fått lederen i havnestyret. Det anses å være på linje med et hovedutvalg.

- Debatten har blitt snillere

— Det politiske debattklimaet har blitt snillere, og det er ikke sikkert det er dårligere for politikken. Jeg tror folk oppfatter at det er større enighet og mindre kjefting, og det er jeg veldig glad for, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF).

Jørgen_1.jpg Foto: Jon Anders Skau

— Selv forsøker jeg alltid å imøtekomme opposisjonen når de tar kontakt, sier han.Kristiansen er ikke enig i at opposisjonens forslag ble møtt med taushet i bystyrets budsjettdebatt:

— Nei, jeg mener vi kommenterte mange av dem, og flere ble det jo også flertall for, blant annet Venstres forslag om å prioritere el-biler ved innkjøp av kommunale biler, sier han.

Når det gjelder manglende verv i hovedutvalgene, peker også Kristiansen på havnestyret der Arbeiderpartiet har ledervervet.

— Det har de også i Parkeringsselskapet, legger han til.