— Vi har et spesielt fokus på mobile vinningskriminelle i Agder, både utenlandske og norske. Vi er veldig avhengig av at folk er oppmerksomme, og melder inn mistenkelige personer og biler. Skriv gjerne ned registreringsnummer, ofte er det slike ting som gjør at vi klarer å spore dem opp, sier operasjonsleder Øyvind Andersen i politiet.

Denne typen kriminalitet kjennetegnes blant annet av hva som blir stjålet.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Små gjenstander

— Dette er ikke folk som stjeler en 60-tommers tv, men de går gjerne etter smykker og andre verdifulle, små gjenstander, sier operasjonslederen.

For å bekjempe mobile vinningskriminelle startet politiet «Operasjon Grenseløs», som arbeider på tvers av politidistrikter.

Politibetjent Per Christian Gauslaa fra politiet i Vestfold har vært med i prosjektet siden starten.

— Slike forbrytere kjennetegnes av at de beveger på seg, er selektive på åsteder og opererer flere steder i distriktet. De er ute etter raske verdier, og ofte er det få personer som gjør mye, sier han.

Anbefaler alarm

Andersen oppfordrer huseiere til å ta sine forholdsregler.

— Folk bør ikke la smykker ligge lett tilgjengelig i huset, det er bedre å ha dem i en bankboks. Reiser en på ferie anbefales det å ha alarm, og alliere seg med naboer som kan passe på, sier Andersen.