Dønnestadbroa stod ferdig i 2008 og skaper gnisninger. En nabo har klaget på støy fra broa, mens Kristiansand kommune mener han må tåle såpass med lyd fra gangbroa. Foto: Kjetil Reite

— Det er en stålkonstruksjon, og noen ganger oppstår det gnisninger når folk ferdes på broa, sier Jon Petter Langfeldt, overingeniør i Kristiansand kommune.

Gnisninger har det også blitt i nabolaget.

Hengebroa som ligger på Dønnestad i Tveit ble bygd i 2008 etter at lokalsamfunnet hadde mobilisert kraftig for å få en ny bro. Men den nye broa er også blitt et uromoment for enkelte. I hvert fall for de som bor nærmest.

En nabo har klaget på støy fra broa, og tidligere i sommer kom Kristiansand kommunes Miljørettet helsevern på befaring for å måle støyen.

Hoppet

Avdelingsingeniør i Miljørettet helsevern, Are Vegusdal, gikk grundig til verks. Han både hoppet og sprang på broa for å måle støyen. Da han hoppet på de verste stedene, kom lyden opp i 80 desibel (dB) der broa startet.

Det er over det Arbeidstilsynet kaller skadelig støy.

Ved huset der klager bor, kom lyden opp i rundt 50 dB da Are Vegusdal gikk på broa. Da han sprang, kom lyden opp i mellom 60 - 70 dB.

Et rop ligger på rundt 80 desibel, mens en samtale ligger på rundt 65. ## Stille nok

Naboen selv har ikke lyst å la seg intervjue av Fædrelandsvennen. Kommunens konklusjon etter støymålingen er at selv om broa lager en del lyd, må naboene tåle såpass.

De mener det langtfra dreier seg om helsefarlig støy.

— Vi henstiller til de på teknisk om å gjøre det som er mulig å gjøre. Men vi mener at allmenne interesser i liten grad er i fare i denne saken, sier fungerende kommuneoverlege Dagfinn Haarr.

I rapporten som kommunen har skrevet etter støymålingen, er konklusjonen at skal støyen forsvinne helt, må broa enten rives eller stenges.

— Vi har lagt et teflonbelegg på broa, men ut over det har vi konkludert med at det ikke er så mye mer vi kan gjøre, sier Jon Petter Langfeldt.

Begrenset bruk

Selv om store deler av bygda engasjerte seg for å få bygd det som blir kalt Dønnestadbroa, er det ifølge kommunen ikke stor trafikk på broa. De skriver i sin rapport etter støymålingen, at det passerer rundt 20 personer på broa hvert døgn.

Også da Dønnestadbroa ble bygd, var naboer skeptiske til planene om en ny bro.