Engasjerte unge forskere i Sunde barnehage i Farsund. Fra venstre Tidemand Isaksen Torsøe, Lucas Knutsen Strøm og Oskar Kvernberg. Foto: Tore K. Haus
Hanne S. Finstad i Forskerfabrikken foreleste onsdag for femåringene i Sunde barnehage i Farsund. Foto: Tore K. Haus

— Forskning handler om å undre seg, og det er jo barn virkelig gode til. Det er veldig flott at næringslivet på denne måten bidrar til et kunnskapsløft i våre skoler og barnehager, sier kommunalsjef Tore K. Haus i Farsund kommune.

Forskerfabrikken har fått 3,3 millioner kroner av Alcoa Foundation som skal brukes på å øke interessen for realfag hos barn og unge. Pengegaven skal benyttes over tre år til ulike prosjekter i Farsund og Mosjøen, der Alcoa er etablert med smelteverk. Da Forskerfabrikken tidligere i år arrangerte sommerskole i Farsund, ble det kamp om å få plass på de 50-60 plassene. Det blir også satt av midler til kurs og etterutdanning av lærere og barnehageansatte. Onsdag var turen kommet til barnehagene.

Lagde kunstig snø

— Det var utrolig spennende å få besøk fra Forskerfabrikken, og våre femåringer var nesten ikke til å rikke fra bordet der de fikk prøve seg på ulike eksperimenter, sier styrer Ellen Kjørkleiv i Sunde barnehage.

Barna fikk lage og studere egenskapene til kunstig snø og lage maleri i melk. De fikk også sett forskjellige ting gjennom et mikroskop. Et av eksperimentene gikk ut på å se hvor mange bøker fire egg kunne bære. Det viste seg å være 60. ## Viktig å starte tidlig

Hanne S. Finstad i Forskerfabrikken sier at behovet for teknologi- og realfagkompetanse fremover bare vil øke, og at det derfor er nødvendig å starte tidlig med å skape positive holdninger til fagene.

— Hovedmålet med prosjektet er å inspirere barna og gi lærerne nye verktøy som de kan ta med seg tilbake til undervisningen, sier Anne Jahr, som er leder for Alcoa Foundation i Norge.

Hun sier samfunnet trenger flere som har interesse og kompetanse til å løse morgendagens miljø- og teknologiutfordringer og motivasjon til å drive industriutvikling.