OSLO: — I utgangspunktet gjelder røykeloven bare innendørs, men det er fullt mulig å gå lenger enn dagens lov dersom arbeidsgivere og ansatte samarbeider om det og er enige. Og i denne saken opplever jeg at helse- og sosialdirektøren I Kristiansand kommune ønsker å gå lenger enn lovens krav, sier røykelovens far, Dagfinn Høybråten (KrF).

— Jeg har ikke lest forslaget om røykeforbud, men det kan hende at det er noen elementer i dette som går ut over dagens lovverk hvis man vil regulere røyking andre steder enn på selve arbeidsplassen, sier han.

— Kan man nekte arbeidstakere å røyke utenfor bygningene?

— Nei. jeg kan ikke svare på finjussen, det må Helsedirektoratet eller Arbeidstilsynet uttale seg om. Det er noen begrensninger, og kan ikke uttale meg om det uten å ha sett hele forslaget og vurdert finjussen i det. Dette blir en diskusjon om hva som er arbeidsgivers styringsrett og hva som krever medvirkning og ikke er mulig å få til uten ansattes samarbeid. sier Høybråten.

— Men et røykeforbud funker ikke hvis ikke får til samarbeid med de ansatte. Og det er ambisiøst å få gjennomført det i kommunes mange tjenestesteder og lokaliteter. Dette er noe man må diskutere grundig lokalt, dels politikerne, og dels kommunens ledelse med sine ansatte. Men dette går det an å gjøre.