KRISTIANSAND: — Dagens modell med fire regionale helseforetak tar for mye ressurser som burde gått til pasientbehandling, og er bare et byråkratiserende mellomledd, sier Verdal.

Når hun treffer Støre på Sørlandet sykehus i dag, vil hun konfrontere ham med en økende misnøye med dagens modell både blant fylkeslag og fra grasrota.

Tirsdag skal helseminister Jonas Gahr Støre besøke Sørlandet sykehus. Foto: Bendiksby, Terje

Uro og misnøye

— Både fra grasrota og fylkeslag særlig i Helse Sør-Øst er det en økende uro og misnøye. Vi ønsker at det nedsettes et utvalg for å komme med forslag til andre løsninger som er mer effektive, sier Verdal

Siden Vest-Agder Aps representantskap gjorde sitt vedtak om å foreslå dette overfor partiets landsmøte i mars, har Verdal fått støtte fra fire andre fylkeslag – minst. Hun har ikke sjekket status i det siste.

— Jeg vil ta initiativ til at forslaget vårt skal få flertall på landsmøtet. Jeg vil ta kontakt med de andre fylkeslagene for å sikre at dette blir vedtatt, sier hun.

På landsmøtet i 2011 ble samme sak diskutert, og det ble vedtatt et kompromissforslag om at modellen skulle evalueres. Evalueringen som ble gjennomført var ikke tilfredsstillende, og nå setter Verdal foten ned.

Hinder

Som styremedlem i det aller største regionforetaket, Helse Sør Øst (Hsø) , fikk hun fra 2009 til og med 2011 ved selvsyn se hvordan et økende byråkrati ble et hinder for å gjennomføre den vedtatte helsepolitikken. Hsø har ansvar for 2,7 millioner pasienter i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder. Bare for å drifte dette, har regionforetaket ansatt 150 personer i byråkratiet.

Konkret nevner hun helseministerens klare krav i januar 2011 om at sykehusene skulle redusere andel ufrivillig deltid til 20 prosent innen utgangen av desember samme år. Dette var en sak Verdal selv brant for, og purret på flere ganger i styret i Helse Sør Øst. Likevel var ingenting gjort da året var omme.

— Byråkratene skyldte på at det ikke fantes gode rapporteringssystemer, forteller Verdal oppgitt.

Møte

På bakgrunn av Verdals initiativ har Støre innkalt henne og fylkeslederne for Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud til et møte 16. januar for å drøfte saken. Der kommer hun til å beskriver hvordan byråkratene i regionforetakene overstyrer politiske vedtak. Hun vektlegger også at de fire regionene foretar forskjellige prioriteringer, og at målet med likeverdige sykehustjenester over hele landet ikke blir nådd.

— Hva er alternativet til dagens sykehusmodell?

— Det ønsker vi ikke å være konkrete på nå. Vi ønsker en bred debatt og vurdering av flere løsninger for å sikre at det blir kortere vei mellom politikerne og pasientene. Selv om vi har et godt helsevesen i dag, er det rom for forbedringer ved å fjerne regionforetakene som fordyrende mellomledd, sier Verdal.

Frykter innsparinger

Tillitsvalgte ved Sørlandet sykehus vil i dag varsle helseminister Jonas Gahr Støre om konsekvensene av innsparingskrav på 100 millioner kroner.

— For å få råd til investeringer er vi pålagt å redusere utgiftene med 100 millioner kroner i 2013. Det vil ramme antall ansatte, og vi har for lav grunnbemanning i utgangspunktet, sier Anne Marie Ramstad som er leder for Fagforbundets medlemmer på sykehuset.

I dag skal hun og rundt 20 tillitsvalgte ved sykehuset snakke med Støre i et lukket møte han har invitert til. Her vil han ha tilbakemeldinger på hvordan tillitsvalgte ser situasjonen ved sykehuset.

Og Ramstad får full støtte fra foretakstillitsvalgtBjørg Synøve Nikolaisen i Norsk sykepleieforbund, som deler bekymringen. Hun vil oppfordre Støre til å finne løsninger for investeringer på sykehuset som ikke rammer driften.