Politiets innsatsleder, Vigleik Fidje.
Politiet pågrep en mulig gjerningsmann etter at to polititjenestemenn ble knivstukket i Vennesla fredag ettermiddag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Politiet rykket mannsterke ut, etter meldingen om knivstikking. Her like ved Venneslatunet, hvor gjerningsmannen ble funnet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Politiet på stedet i Vennesla sentrum. Foto: Christina Østtveit
En patruljebil står ved lekeparken i Vennesla sentrum. Foto: Tipser

I en pressemelding sendt ut fredag kveld klokka 19.40 opplyses det at de to politifolkene har hatt flaks. Sørlandet sykehus sier, ifølge politiet, at de to tjenestemennene har vært heldige. De er alvorlig skadet, og utfallet kunne blitt mye verre.

Fædrelandsvennen vet at gjerningsmannen, som ble pågrepet inne på eldresenteret Venneslastua, er 28 år gammel og hjemmehørende i Vennesla-området. Han har tidligere fått bot for å bære kniv på offentlig sted. Det fikk han for noen år siden.

Studenten hardest rammet

Etter det vi forstår er det politistudenten som er hardest skadet.

Politimester Kirsten Lindeberg var fredag ettermiddag og kveld på sykehuset for å se til sine alvorlig skadde tjenestemenn.

Det gjør et stort inntrykk i hele politikorpset når to kollegaer blir utsatt for en så alvorlig hendelse. Heldigvis går det bra med begge to

— Jeg fikk snakket med den ene skadde. Han var etter forholdene ved godt mot. Det gjør et stort inntrykk i hele politikorpset når to kollegaer blir utsatt for en så alvorlig hendelse. Heldigvis går det bra med begge to, opplyser Lindeberg.

Assisterende stabssjef i Agder politidistrikt, Jon Kvitne, sier dette:

— Det er alvorlige skader, men det har vært flaks at det gikk så bra som det gikk. Dette kunne gått veldig galt.

Eget initiativ

De to polititjenestemennene jobber begge ut fra Vennesla og Iveland lensmannskontor. Den ene er ansatt der, den andre er politistudent. De aksjonerte på eget initiativ, og ikke på ordre da de ble angrepet.

Etter det Fædrelandsvennen forstår gikk de to politimennene i sentrum da de ble klar over mannen med finlandshette borte ved banken. Dermed tok de kontakt for å få avverget en mulig dramatisk situasjon.

— Vi har ikke eksakt hendelsesforløp før vi får snakket med de to skadede. Men de to tjenestemennene opererte ikke på basis av ordre fra operasjonssentralen. Det var ikke en utrykning. De har på egenhånd vurdert det nødvendig å gå inn og kontakte personen som de har observert og som senere knivstakk dem, sier Jon Kvitne til Fædrelandsvennen.

Øyenvitner forteller at gjerningsmannen gikk med finlandshette, og at de to politimennene kom opp for å snakke med ham da han sto ved en minibank.

Den operative politiaksjonen ble avsluttet etter at den aktuelle gjerningspersonen ble pågrepet klokka 16. Personen er klokka 19.10 til observasjon ved Sørlandet sykehus for utredning av hans psykiske tilstand.

- Vi har kun foretatt én pågripelse, men sjekket ut flere andre personer, sier Kvitne videre.

Hele korpset preget

Kvitne sier videre at hele politikorpset på Agder preges når kolleger angripes.

— Først blir man litt satt ut, så ser vi hvordan hele korpset står opp for hverandre. For å si det enkelt: Det har ikke vært vanskelig å få folk til å jobbe fredag ettermiddag. Det har kun vært ja å få, sier Kvitne.

Les også: Øyenvitne: - Plutselig eksploderte gjerningsmannen

Polititjenestemennene var i tjeneste

De to polititjenestemennene som ble knivstukket var kledd i sivil, men med synlig politiskilt. De skal ha vært i tjeneste da knivstikkingen skjedde.

Tjenestemennene ble fraktet til Sørlandet sykehus i Kristiansand. Situasjonen for begge betegnes som alvorlig, men ikke livstruende.

Politiets innsatsleder, Vigleik Fidje.

Politiet ber fortsatt vitner til knivstikkingen melde seg til politiet på telefon 02800. Knivstikkingen skjedde midt i vaktbytte for politiet, som av den grunn hadde god tilgang på ressurser.

— Situasjonen er nå under kontroll, og taktisk og teknisk etterforskning er iverksatt, forteller Kvitne til Fædrelandsvennen 1715. ## - Pågrepet på toalettet

Pågripelsen skjedde i Venneslastua i Vennesla sentrum. Øyenvitner forteller at mannen låste seg inne på toalettet og at politiet pågrep mannen uten dramatikk.

Venneslastua ligger i første etasje i Venneslatunet som er et bygg der det bor eldre og funksjonshemmede, det er også et psykiatrisk dagsenter i sidebygget.

Lensmann i Vennesla, John Tomas Homme bekrefter at mannen som er pågrepet er etnisk norsk. Vedkommende vil bli undersøkt av helsepersonell knyttet til sin psykiske helse.

- Har det vært farlige situasjoner utover knivstikkingen?

— Det har ikke har vært andre trusselsituasjoner i Vennesla i dag, sier Homme.

Forsvant til fots

Politiet meldte først om knivstikkingen 15.14 fredag ettermiddag.

Da kunne Audun Eide, operasjonsleder i Agder politidistrikt, fortelle at gjerningspersonen eller personene forsvant fra åstedet til fots, og ble ansett som farlige. En større politioperasjon ble igangsatt, og det ble søkt etter gjerningspersonene.

Politiet rykket mannsterke ut, etter meldingen om knivstikking. Her like ved Venneslatunet, hvor gjerningsmannen ble funnet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Eide kom med følgende beskrivelse av antatt gjerningsmann:

- Mann, ca. 190 cm, tynn, iført blå flanellskjorte, sorte militærsko og mørk lue/hodeplagg.

Så hendelsen

Helge Andersen var øyenvitne til det som skjedde tidligere i kveld:

Han forteller at en mann med noe som liknet en finlandshette kom gående mot Prix-butikken som ligger ved siden av banken, like ved lekeparken i sentrum.

En patruljebil står ved lekeparken i Vennesla sentrum. Foto: Christina Østtveit

— Vi sto og monterte et juletre. Plutselig kom en mann løpende tilbake gjennom lekeparken. Han var stukket i halsen med kniv, forteller Andersen.

Andersen og flere andre fikk hjulpet mannen.

— Vi la han på en benk og holdt papir mot halsen hans. Da så vi politiskilttet han hadde rundt halsen. Han var kledd i sivil, forteller Andersen, som sammen med flere andre hjalp til til ambulansepersonell kom til stedet.

vennesla.JPG