8. mai fant politiet denne bilen i grøfta på Notodden. Bilen var lastet med smuglersprit og sigaretter, men sjåføren var forduftet. Dna-spor fra bilen viser seg nå å stamme fra 26-åringen fra Polen som ble tatt i Arendal 15. september. Foto: Stian Andersen, Radio P5 Telemark
Her er deler av beslaget gjort i Arendal. Foto: Politiet

Da han ble tatt, var han også etterlyst for et smuglingsforsøk i Telemark. Mandag 15. september ble to polakker stoppet under en kontroll på Rykene i Arendal. I bilen de kjørte fant politiet 153 liter sprit, 2880 bokser med 0,5 liter øl og 30.000 sigaretter.

— Tre personer er siktet, to av dem sitter nå i varetekt, sier etterforskningsleder Rune Boye ved Arendal politistasjon.

En av polakkene som sitter fengslet i Arendal ble 4. september dømt til 45 dagers fengsel av Oslo tingrett. I dommen fremgår det at han ikke møtte i retten, som fant ham skyldig i smugling av 202,5 liter brennevin, 1198,5 liter øl og 24.000 sigaretter. Smuglerlasten ble beslaglagt da 26-åringen ble stoppet i Oslo 20. mai.

Forsøkte å flykte

Ifølge dommen har 26-åringen forklart til politiet at han skulle få 2000 kroner for å kjøre smuglerlasten til fra Sverige til Norge. Ved Alnabru ble han stoppet av tollvesenet, som hadde fattet mistanke til mannens bil. Han forsøkte å flykte fra stedet, men ble raskt pågrepet.

Under oppholdet på cella i Oslo fikk 26-åringen besøk av politiet i Telemark.

— Vi avhørte ham i forbindelse med et forhold Notodden, sier politioverbetjent Bjørn Flåta ved Notodden politistasjon til Fædrelandsvennen.

8. mai, to uker før pågripelsen i Oslo, fant Notodden-politiet en smuglerbil forlatt i grøfta. I bilen, som var modifisert til å frakte smuglervarer, fant politiet 1201 liter øl, 146 liter sprit og 18.612 sigaretter. Sjåføren var forduftet.

Avslørt av DNA

— I bilen ble det funnet DNA som vi nå har fått bekreftet tilhører 26-åringen. Det hadde vi ikke da vi avhørte ham og han ble senere løslatt av Oslo-politiet. Vi kommer nå til å sikte ham for smuglingen i vårt distrikt og jobber for å kunne dømme ham for dette sammen med det nye forholdet i Arendal, sier Flåta.

26-åringen har erkjent straffskyld for smuglingen i Oslo, men nekter for smuglingen han ble tatt for i Telemark og Agder.

— Han nekter straffskyld for forholdet i Arendal. Jeg har ingen kommentar når det gjelder de andre sakene, sier mannens forsvarer, advokat Odd Holck-Steen.

Mange gjengangere

Kontorsjef Helge Breilid ved Tollregion Sør er ikke overrasket over at én og samme mann kan knyttes til tre store smuglerforsøk i løpet av kort tid.

— Vi har tatt de samme folkene både tre og fire ganger. Det er mange gjengangere, sier Breilid til Fædrelandsvennen.

Han forteller at tollvesenet daglig beslaglegger flere tusen liter alkohol som smugles over svenskegrensa.

Fraktes til depoter

— Grensa er lang og det er veldig mange ubetjente veioverganger. Hvor stor andel vi klarer å stoppe er umulig å svare på, sier Breilid.

Ifølge Breilid blir smuglervarene trolig fraktet til faste depoter og deretter distribuert videre.

— Mange av smuglerne er polakker eller litauere. Mottakerapparatet er ofte landsmenn med fast opphold i Norge. De har sitt kontaktnett som de bruker i den videre distribusjonen, sier Breilid.