Ikke desto mindre er det med potetene som med andre utgående fenomener, noen holder liv i dem.

I kolonihagene på Kongsgård, for eksempel, dyrkes poteter i noen av de 109 parsellene.

For eksempel hos Hans og Olaug Drange.

— Skal vi se, 54 kilo i år.

Sier Hans Drange, som kan dokumentere påstanden.

Årets avling i parsellen til ekteparet Drange viser at det hittil er blitt 54 kilo poteter. Foto: Lars Hollerud

26 kilo Pimpernell og 28 kilo Berber, står det å lese i notatet som omhandler årets særdeles kortreiste mat. Ekteparets hage på Kongsgård har også gitt dem jordbær, bringebær, rips, moreller, epler og plommer.

Men dette var mest ment å handle om poteter.

— Vi har fortsatt Berber-poteter til middag. Pimpernellene får vi glede av senere, sier Hans Drange, som ikke kan huske så god avling siden paret kjøpte den lille hytta med den fruktbare hagen i 2007. Så lenge har ikke Martha Helena Marquez-Johannessen og David Rolf Johannessen holdt til i nabolaget.

Martha Helena Marquez-Johannessen kommer fra Colombia, samme verdensdel som poteten. I likhet med ektemann David Rolf Johannessen setter hun pris på årets avling. Foto: Lars Hollerud

De kjøpte sin parsell for ett år siden.

Mange år

Til gjengjeld kommer fruen fra samme verdensdel som poteten, altså Sør-Amerika, der urfolk i Andesfjellene har dyrket og spist poteter i anslagsvis 3000 år.

Når vi først er innom potethistorien, kan det nevnes at de første kom til Europa med spanske sjøfolk i 1567. Første skriftlige kilde om potet i Norge er et dagboknotat fra kjøpmann og toller Niels Aalholm på Tromøy ved Arendal 31. mai 1757: «…observeret Potatoes at opkomme…»

Så tilbake til Kongsgård og Johannessen:

— Vi satte noen poteter i jorda i vår. Egentlig var det bare noen restpoteter etter middag hos min mor, opplyser David Rolf Johannessen, som ikke minst overrasker seg selv ved å grave fram 16 til dels digre poteter, bare mens undertegnede er til stede.

— De er jo større enn deres opphav, sier han.

— Imponerende, sier hun.

Fullt så imponerende er ikke nye generasjoners forhold til poteter.

De langt fleste som spiser poteter, har også kjøpt dem. Foto: Lars Hollerud

Hvis vi ser bort fra chips og pommes frites.