— Det er ikke sikkert at dette blir det endelige resultatet. Mitt standpunkt er helt åpent.

Det er ikke sikkert at dette blir det endelige resultatet.

— Nå skal vi ha en åpen og brei høringsrunde, nærmest trøstet fylkesordfører Terje Dammen (H) de trettitalls fremmøtte til partiets medlemsmøte på Gunders kafé i Søgne.

Ut av fylket

Mens duften av nystekt pizza spredte seg i lokalet, kom fylkesordføreren med en nyhet som var alt annet enn velsmakende - nemlig fylkesrådmannens innstilling om at det ikke bør bli noen ny videregående skole på Tangvall i Søgne.

Fylkesordfører Terje Damman kom til sine egne, på medlemsmøte i Søgne Høyre. Men budskapet han fremførte var ikke det tilhørerne hadde håpet på. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Les også:

Det innebærer også at den eksisterende videregående skolen på Stausland blir nedlagt, og at dagens tilbud der blir flyttet, delvis ut av fylket.

I desember fattes det endelige vedtaket av politikerne i fylkestinget, etter at berørte parter har fått si sitt i en omfattende høringsrunde.

Så det komme

— Det blir utfordrende å skulle forfatte vårt høringssvar, det er alt jeg kan si. Vi er jo stolte av og glade i skolen vår, lød kommentaren fra rektor Kari Kleivset Brunvatne, som også var på møtet.

Rektor Kari Kleivset Brunvatne (tv), i samtale med fylkesordfører Terje Damman (th). I midten Søgnes førstedame, ordfører Åse Severinsen. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Det som er litt rart, er at det må brukes penger på å utvide tilbudet på andre skoler i Kristiansand, for å ta unna for elevveksten. Hvorfor kan de ikke like godt bruke de pengene i Søgne? Her er det altfor lite regionalt perspektiv, mente ordfører Åse Severinsen.

Vi er jo stolte av og glade i skolen vår.

— Er du overrasket over innstillingen?

— Nei, jeg så det komme. Dessverre føyer det seg inn i rekken av nederlag denne skolen har lidd allerede. Den er jo skjøvet på og skjøvet på i årevis, påpekte hun.

Minst 600 elever

Bakgrunnen for fylkesrådmannens innstilling ligger blant annet i at det blir ansett som lite sannsynlig at skolen vil bli attraktiv nok for elevene, og dermed blir det et altfor lite søkergrunnlag. I en spørreundersøkelse foretatt blant potensielle elever og deres foreldre, var svaret klart: De vil til byen (Kristiansand) etter ti år på skole i Søgne.

Sally Vennesland, gruppeleder for Høyre i fylkestinget i Vest-Agder, lovet de fremmøtte en åpen og bred høringsprosess. Foto: Janne Birgitte Prestvold

— Hvem skal da være elever på Tangvall? Hvis bare halvparten av plassene fylles opp av elever fra Søgne og Songdalen, må resten busses til Tangvall. Det er utfordrende, framholdt Damman.

Hvem skal være elever på Tangvall?

Fylkeskommunen legger også til grunn at det må være minst 600 elever ved en moderne videregående skole (og maksimum 1200) for å skape et godt og attraktivt lærings- og fagmiljø for både elever og lærere.

Ved dagens Søgne videregående skole er det rundt 150 elever, de fleste av dem går på naturbruk-linjen. Der ligger også en del av problemet - eller utfordringen, mente Høyre-politiker Karl Wilhelm Strandvik.

Omdømmeproblem

— Ingen vil gå på «kuskolen», som Søgne videregående skole i årevis er blitt kalt på folkemunne. Skolen har en omdømmeutfordring, det er bare å erkjenne. Men nå må vi se fremover, og vise at en ny videregående skole på Tangvall vil bli noe helt annet, sa Strandvik.

Ordfører Åse Severinsen hadde også et annet kort i ermet hun mener bør telle med:

— I Vennesla viser det seg at frafallstallene på videregående går ned når elevene følges tett opp fra ungdomsskolen. Den samme muligheten kan vi få ved å bygge en kombinert ungdomsskole og videregående skole på Tangvall.