Grenseløs' teamsjef Terje Stubb-Olsen og etterforskningsleder Leif Viken fortalte i går om tiltalen mot fire litauere, tiltalt for mobil vinningskriminalitet. Nå opplyser Grenseløs og politiet at de jakter på to litauere for en rekke innbrudd på Agder på senhøsten. Foto: Baard Larsen

To av de mange litauerne som er etterlyst internt i politiet av Grenseløs, er to litauiske menn i 20-årene. Selv om prosjektet kjenner navnet på de to og har bilder av mennene og bilen de har brukt, klarer duoen foreløpig å lykkes i "katt og mus-leken" med politiet.

Ifølge etterforsker Per Christian Gauslaa i Grenseløs-prosjektet er de to ønsket pågrepet, mistenkt for blant annet flere villainnbrudd i Agder.

Proffe

Politibetjenten, som har vært med i Grenseløs siden starten i 2007, bekrefter at det den senere tiden har vært en markert endring i modusen til de mobile vinningskriminelle (MVK). Før kjørte de biler fra sitt eget hjemland, men flere dommer fra blant annet Telemark og Vestfold viser at de mobile vinningskriminelle har sluttet med dette.

— Det vi ser er at de mobile vinningskriminelle er proffer. De kjører ulike biler, som alle er engelskregistrerte ettersom vi i Norge ikke får opp eieren ved søk. I tillegg har vi avdekket under vår spaning på grupperingene at de faktisk driver med kontraspaning på oss, røper Gauslaa.

Han ønsker av taktiske grunner å ikke gå i detalj om hvordan dette er avdekket, men sier at kontraspaningen er blitt oppdaget av politipatruljer som har vært på veiene.

Etterlyst

De to litauerne som nå er i politiet og Grenseløs' søkelys, skal ha vært aktive i Agder i fjor høst. Etterforskeren tror ikke litauerne lenger kjører den Forden med engelske skilter de først ble satt i sammenheng med.

Kriminelle driver med kontraspaning- Det er registrert flere saker på de aktuelle personene du nevner, men de er ennå ikke pågrepet til tross for at vi har navn, biltype og bilde av dem. To ganger har de blitt stoppet, men sluppet videre av lokalt politi. Dette var før de ble etterlyst over hele Norge for noen måneder siden. På mange måter er dette en katt og mus-lek mellom de mobile vinningskriminelle og politiet, mener Gauslaa.

Han legger til at flere dommer støtter Grenseløs-teamets påstand om at to-tre østeuropeere i en engelsk bil ofte er synonymt med at noe er galt.

Grenseløs' teamsjef Terje Stubb-Olsen og etterforskningsleder Leif Viken fortalte i går om tiltalen mot fire litauere, tiltalt for mobil vinningskriminalitet. Nå opplyser Grenseløs og politiet at de jakter på to litauere for en rekke innbrudd på Agder på senhøsten. Foto: Baard Larsen

— Samtidig vil jeg påpeke at det er snakk om få personer som står bak veldig mange forhold, slik at vi ikke tar alle over samme kam, understreker etterforskeren.

Ønsker tips

Både etterforsker Gauslaa og etterforskningsleder Leif Viken ved Grimstad politistasjon sier de ønsker tips om mistenkelig aktivitet fra personer i alle utenlandske biler, som er i boligstrøk de naturlig ikke hører hjemme i.

— Vi ser en sammenheng mellom utenlandskregistrerte biler, og en rekke villainnbrudd i Agder i fjor høst. Blant annet var det mange innbrudd i Vennesla, Kristiansand, Lillesand og Birkenes vi mener de to etterlyste kan settes i sammenheng med, sier Viken.

Han ber folk planlegge litt før de reiser på ferie, og har to råd.

— Skaff deg alarm og husk at det er dårlig økonomi å spare strøm når du er på ferie. For dette legger tyvene merke til, påpeker Viken.