Dermed har politikerne snudd på vedtaket sitt fra i vår, som kom etter at Fylkesmannen satte en stopper for at kommunens 10. klassinger kunne få fri en uke i skoleåret for å dra på tur sammen.

— Det vedtaket ble gjort med tungt hjerte. Nye opplysninger gjorde at vi ba om saken på nytt, og det viser seg at dersom skolen arrangerer turen, finansiert av frivillige gaver fra foreldre og gratisprinsippet følges, så kan turene fortsette, sa utvalgsleder Inger Turid Tonstad (KrF) under møtet i Levekårsutvalget.

Enstemmig

Alle partiene gikk sammen om dette i et fellesforslag, etter at turnekten har skapt reaksjoner både i bygda og utenfor.

Les også:

Turene kan altså arrangeres som skoletur, og på den måten sikres inkludering av alle elever. Turen kommer under skolens ordensreglement.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook

Bidrag fra foreldre ved dugnadsinnsats dekker turutgiftene, slik praksis har vært. Det forutsettes også at gratisprinsippet i opplæringsloven må følges, og at skoleledelsen informerer godt om dette.

— Dersom kommunen skal sikre noen midler til formålet, så må det komme som forslag til neste års budsjett, sa Tonstad.

Ikke fri

I forslaget het det først at elevene fortsatt skulle få permisjon, men oppvekstsjef Kristin E. Robstad presiserte at permisjon ikke er lov etter opplæringsloven. Turene må gå som skoleturer, finansiert gjennom anonyme bidrag fra foreldre.

- Men kostnaden blir høy. En kvart million per skoleklasse, og vi har åtte parallellklasser i kommunen, minnet hun om.

Dette er fordi lærere da må være med på turen - som krever overtid og utenlandstillegg.

— Så det er opp til foreldre om de ønsker dette.Jens Røed (H) bidro med kjapp hoderegning.

- I en klasse på 25 elever blir det 10.000 kroner på hver. Det blir en del doruller å selge.