MANDAL/KRISTIANSAND: — Det var ikke mulig å forutse dette, sier Trond Aslaksen, driftsleder i Feie- og Brøyteservice i Kristiansand.

Rundt klokken 09.30 mandag formiddag sto han i beredskap med en brøytebil på E39 ved innkjørselen til Rige.

— Her jeg står har det ikke vært noe trøbbel i dag. Vi måtte kaste oss rundt da nedbøren kom som snø. Den ble meldt som regn, og vi ble tatt på senga, sier Aslaksen.

— Burde dere vært føre var i dag?

— Vi var i beredskap, og det er klart vi følger med på værmeldingen. Slik som det var i dag, skal ikke nedbøren komme som snø; Det regnet på to minusgrader, og begynte å snø på null grader, sier Aslaksen.

Han forteller at han ble kalt ut til å salte i 07-tiden onsdag, men så kalt tilbake igjen da nedbøren gikk over til snø. I 10-tiden mandag begynte han å brøyte bort snø fra busstoppene.

— Bussene er blitt veldig kravstore, og jeg skal rundt på 56 busstopp nå. Så det blir nok en 12-14 timers arbeidsdag på meg i dag, sier Aslaksen, som legger til at gang og sykkelstiene også skal brøytes i timene fremover.

I BEREDSKAP: Trond Aslaksen på plass ved innkjørselen til Rige mandag formiddag. Foto: Rune Stensland

Trailer sto i Vatnebakken

Snøfallet mandag formiddag skapte utfordringer på E39. I Vatnebakken i Mandal sto en trailer fast i retning mot Kristiansand mandag formiddag:

— Vi har byggherre og tungbilgruppen vår på plass, og trafikken diigeres på stedet. Akkurat nå er det ingen særlige trafikale problemer, køen er vel på fire-fem biler, sier trafikkoperatør Tone Kleiv i Veitrafikksentralen rundt klokken 08.45 mandag.

Hun fikk melding om traileren noe over klokken 08 mandag formiddag. Da hadde Fædrelandsvennen nettopp snakket med Fabian Thorsen, som hadde stått i kø på vei til Søgne på grunn av traileren.

- Ikke kjettinger

— Det er en tysk trailer som sperrer veien. Den står nesten på toppen av bakken, og jeg tror ikke den har på seg kjettinger, sier Thorsen.

Han anslo at han ble heftet et kvarters tid som følge av køen.

— Vi bak traileren måtte over i motsatt kjørefelt for å komme forbi, og måtte passe på motgående trafikk. Det sto ingen som kunne dirigere oss der, sier Thorsen.

Traileren ble ifølge politiet dratt opp bakken av en veiskrape. Veien skal ha blitt åpnet for fri ferdsel igjen i 09-tiden.

— Det var redusert fremkommelighet en stund, inntil traileren ble trukket opp av en veiskrape, opplyser operasjonsleder Ove Austenaa ved Agder politidistrikt.

Trailer sto i Lenebakken

Det bekrefter også trafikkoperatør i Veitrafikksentralen, Roger Evensen.

— Det var aldri snakk om noen voldsomme køer på strekningen. Det var det heller ikke da et vogntog sto fast i Lenebakken i formiddag, opplyser Evensen.

Han forteller om en trailer som sto fast en halvtimes tid i Lenebakken på grensen mellom Mandal og Lyngdal fram til rundt klokken 09. mandag formiddag.

— Jeg er usikker på hvor stor køen var der. Det var passasje rundt vogntoget, selv om køen rundt ikke ble dirigert av oss, forteller Evensen.

- Speilglatt

Også i Kristiansand skaper snøen problemer i morgentimene. På E 39 i Fidjebakken, ved avkjørselen til Rige industriområde, står det ifølge tipser Geir Solberg en tysk semitrailer fast i bakken.

Her skal det være mulig å kjøre forbi traileren på begge sider.

Geir Solberg kjører selv lastebil, og kjører mandag formiddag fra Kristiansand mot Lyngdal.

— Det er speilglatt på E 39. Det er en snøhinne på veien. Jeg møtte en brøytebil med salt ved Trybakken, men de er for sent ute, særlig når det er varslet snøvær et par dager i forveien, sier Solberg.