SØRLANDET: — Får vi til alt dette, vil vi få til et bedre tilbud fra sykehuset, sier fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus i en kommentar.

Onsdag la Støre fram 10 punkter for å forbedre sykehusene i Norge (se faktaramme til høyre). Dette gjorde han i et møte med de fire helseforetakene.

To av punktene vil raskest få mest betydning for sørlendingene. Det ene er å utvide åpningstidene.

Fagdirektør Per Engstrand sier Sørlandet sykehus vil utvide åpningstidene. Foto: Reidar Kollstad

— Dette har sykehuset allerede prøvd litt i kortere perioder, og vi vil se om det kan forbedre effektiviteten særlig ved poliklinikkene, sier Engstrand.Han får full støtte fra leder av sykehusstyret, Camilla Dunsæd:

— Det synes jeg er positivt. Vi har mye dyrt utstyr som burde brukes flere av døgnets timer for å utnytte kapasiteten bedre, sier hun.

En slik kapasitetsutnyttelse vil redusere ventelister og sikre at sykehuset får behandle flere folk. Dunsæd sier det blir en utfordring å endre arbeidstider, men ser ikke for seg at det skal bli nattarbeid av dette.

— Jeg har ikke tenkt på noen konkrete tidspunkt, men klokka 21 må være passelig tidspunkt å utvide til, sier hun.

Myke opp

Det andre er at profesjonsgrensene skal mykes opp. Det vil si at sykepleiere skal kunne gjøre arbeid som tidligere bare leger har fått lov til, samt at helsefagarbeidere kan gjøre oppgaver bare sykepleiere gjorde tidligere. For eksempel at sykepleiere kan ta ansvar for kontroll og oppfølging av pasienter, slik at leger får tid til mer diagnose og behandling.

— En flaskehals for ventetider på sykehuset er poliklinikken, sier Engstrand, som peker på at Sørlandet sykehus lenge har myket opp profesjonsgrensene.

I dét arbeidet har man imidlertid avdekket en svakhet. For når en sykepleier gjør noe som en lege skulle gjort, blir ikke dette godkjent som grunnlag for inntekter fra Staten, såkalte drg-koder.

Rydde opp

— Dette må departementet sørge for å rydde opp i, ellers vil vi gå glipp av penger, sier han og ser ikke bort fra at en oppmyking vil kunne føre til stridigheter mellom profesjonene.

Engstrand også er veldig glad for at regjeringen endelig vil fjerne den utdaterte ordningen med legekvoter.

I dag fungerer det slik at myndighetene setter et tak på hvor mange leger de forskjellige sykehusene kan ansette. Dette ble gjort for å sikre nok leger til sykehusene i distriktene. Men ordningen har blant annet ført til at Sørlandet sykehus ikke har fått de legene sykehuset har trengt når det har trengt det.

Regi

— Når vi nå skal få bestemme hvilke typer og hvor mange leger vi trenger, overtar vi regien og får bedre styring, sier Engstrand som mener dette var på høy tid etter å ha blitt lovet endringer i mange år.

— Kreft- og rusbehandling er satsingsområder hos oss, og nå vil vi kunne bemanne opp etter våre egne prioriteringer, bare begrenset av sykehusets økonomi, sier Engstrand., sier Engstrand.

Fagdirektørene fra alle de fire helseregionene undertegnet sommeren 2011 ett brev til daværende helseminister, Anne Grethe Strøm-Erichsen, med krav om at ordningen burde fjernes. Dette har departementet og Støre nå etterkommet.

Rigid

– En for rigid ordning som ikke fungerer godt nok lenger, sier Støre og fortsetter:

– Sykehusene er fellesskapets eiendom. Derfor har vi ansvar for å sikre en drift som gir mest og best helse for satsingen. Vi har lang tradisjon for samspill med private, frivillige og ideelle innen helse. Jeg er for slikt samarbeid. Men jeg mener det offentlige må ha ansvaret for prioritering, for å sikre at de som har størst behov, får dem godt ivaretatt, og for å sikre samfunnsoppgaver som forskning, utdanning og akuttberedskap, sier Støre.