— Det er kanskje en feil fra min side, men jeg har rett og slett ikke rukket å foreta en evaluering, sier avdelingsleder Per Kjelsaas i Ingeniørvesenet til Fædrelandsvennen.

Men kommunen har heller ikke mottatt noen klager på tiltaket, og dermed er det bokstavlig talt duket for mat og drikke i gågata mellom Kongens og Dronningens gate i sommer også.

— Det er veldig gøy at vi får fortsette, for dette var noe folk likte og vi har fått mange positive tilbakemeldinger, sier Åkki Lidi, eier av Frk. Larsen.

Provisoriske paller

De fire spisestedene Geheb Conditori, Mother India, Food Asylum og Frk. Larsen fikk fra juni til 1. september i fjor tillatelse til å plassere ut 150 stoler med tilhørende bord og servere fram til klokken 23 hver kveld.

Provisoriske paller og glorete parasoller utgjorde fjorårets nokså primitive utemøblering. I år satser de fire spisestedene på et litt mer innbydende møblement, selv om det er nokså enkelt.

— Vi håper ordningen blir permanent, og da vil vi kunne investere litt mer og gjøre det hyggeligere, sier Åkki Lidi.

Da politikerne i fjor vedtok å stenge kvartalet for biltrafikk, var det en klar forutsetning at det var midlertidig:«Vi må ha en evaluering av gågata i god tid før neste sommer», sa leder av byutviklingsstyret, Grete Kvelland Skaara (KrF) da de den 28. februar 2013 vedtok å etablere en prøveordning før de fatter en endelig avgjørelse i saken.

Ingen kontroverser

— Det har ikke vært noen kontroverser eller kommet klager, så vi har vurdert det som uproblematisk å forlenge ordningen, sier Per Kjelsaas i Ingeniørvesenet.

Torsdag orienterte han byutviklingsstyret muntlig om saken.

— Vi ønsker å se dette i litt lengre perspektiv, og har ikke noe i mot at det fortsetter ett år til før vi behandler en ny sak, sier Grete Kvelland Skaara til Fædrelandsvennen.

— I fjor var innredningen litt provisorisk, nå blir det litt mer ordnede forhold og vi får se hvordan det fungerer. Når vi har fått evalueringen, regner jeg med at vi vil behandle en ny sak litt tidlig på vinteren, sier hun.

Kulturakse

Tanken bak å utvide gågata er å skape en «matoase», og prosjektet er et ledd i arbeidet med den vedtatte kommunale strategien om å lage en kulturakse fra Kilden til Torvet.

— Selv om vi er fire forskjellige steder, ønsker vi i «matoasen» å fremstå likt utad og skape et attraktivt supplement til byen, sier Åkki Lidi.

Det kom kritiske naborøster fra Syd-Kvadraturen Vel før uteserveringen ble etablert i fjor, men Åkki Lidi har ikke mottatt noen klager etter fjorårets sesong:

— Nei, vi fant greit ut av det med folk som bor i området. Det gikk stille og rolig for seg og var aldri noen problemer, sier hun.

- Ingen hensikt

— Jeg må bare innse at dette er noe politikerne ønsker, og det har ingen hensikt å klage.

Det sier nabo Kjetil Tednes som i fjor protesterte kraftig mot å tillate uteservering. Nå har han i et brev til kommunen etterlyst den lovede evalueringen, og vil heller kjempe for at området blir så pent som mulig.

— Ble du selv sjenert i fjor sommer?

— Jeg har også en fritidsbolig og oppholdt meg mye der, blant annet på grunn av uteserveringen, sier Tednes. Han eier også en utleiebolig i Markens.

— Der bodde det noen utlendinger, men jeg fikk ikke noen klager fra dem. Det er mulig de har større toleranse for sånt, sier han.

Tednes er også styremedlem i Syd-Kvadraturen Vel, og sier det nå er viktig at den estetiske utformingen i gågata blir langt bedre enn i fjor:

— Det må være en forutsetning for at politikerne gjør tiltaket permanent, sier han.